Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 september 2016

Maatregelen voor betere afvalscheiding

OEGSTGEEST – De gemeenteraadsleden buigen zich de komende tijd over de vraag, hoe de inwoners gestimuleerd kunnen worden om hun afval beter te scheiden. Op dit moment wordt nog maar 56% van het afval gescheiden en dat moet in 2020 niet minder dan 75% zijn. Tijdens de beeldbepalende vergadering van donderdag 8 september werden de politici bijgepraat over dit onderwerp.

Gemiddeld zorgt iedere inwoner voor zo'n 200 kilogram aan restafval per jaar. Maar als de doelstellingen van de rijksoverheid gehaald moeten worden, mag in 2020 elke Oegstgeestenaar nog maar 100 kilogram restafval per jaar overhouden. Er moeten dus flinke scheppen bovenop, waar het gaat om het scheiden van het restafval. Papier, plastic en metalen leveren namelijk geld op, als ze gescheiden worden. Dit zijn producten die kunnen worden hergebruikt.

Maar er is nog een lange weg te gaan; 15% van al het afval dat in de container gedumpt wordt, is papier en 16% is kunststof. In totaal bestaat 80% van het restafval uit materiaal dat hergebruikt kan worden. Wie goed scheidt, houdt alleen maar enkele zaken over als chipszakken met aluminiumfolie, kattenbakkorrels en luiers; dit soort producten worden niet hergebruikt. Naast het scheiden van afval, is het voor de inwoners ook mogelijk om afval te voorkomen. Dat kan door het gebruik van een ja/nee sticker, waardoor u het Witte Weekblad wél ontvangt, maar de reclamefolders niet. Ook kunnen inwoners kippen houden (die eten vrijwel alles) of een compostbak in de tuin zetten.

De gemeente moet met een nieuwe manier van afval inzamelen komen, om het percentage scheidingsafval van 75% te kunnen halen. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden, zoals diftar en omgekeerd inzamelen. Bij diftar (gedifferentieerd betalen) moet de inwoner betalen voor iedere keer dat een restafvalbak wordt geleegd, óf voor het aantal kilo's afval dat de inwoner aan de straat zet. Omgekeerd inzamelen houdt in, dat de gemeente alleen nog maar de containers met herbruikbare producten ophaalt en dat de inwoners hun restafval zelf wegbrengen naar containers die her en der door de wijken verspreid staan. De gemeenteraad moet nog een oordeel geven, maar eind 2017 kunnen de eerste echte maatregelen genomen worden om tot betere scheiding te komen.


Tekst: Joep Derksen