Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2016

Plannen Dorpshart Noord bekend

LEIMUIDEN – De inwoners kregen dinsdag 13 september tijdens een informatieavond te horen, wat de plannen zijn voor het noordelijke deel van het Dorpshart. Als alles volgens plan verloopt, moet de bouw van de woningen beginnen in 2017, zodat de nieuwe inwoners al begin 2019 hun optrekje kunnen betreden.

Het meest in het oog springende deel van de plannen is de komst van een dorpshaven, die het dorp met het open water moet verbinden. Hierdoor wordt een vaarroute gerealiseerd richting de Ringvaart, Westeinderplassen en de Kaag. Door de dorpshaven worden watersport- en recreatiemogelijkheden uitgebreid en komen er ook meer winkels en voorzieningen in Leimuiden. Bovendien krijgen mensen de kans om te 'wonen aan het water'.

In het noordelijke deel van het Dorpshart komen verder tien schipperswoningen, vier boerderijwoningen, één vrijstaande woning, vier schuurwoningen en acht sociale appartementen. Daarnaast wordt ook 300 m2 aangelegd voor 'voorzieningen', zoals mogelijk een huisarts. De dorpshaven, met dertig ligplaatsen, wordt gelijktijdig met de woningen opgeleverd. De gemeenteraad moet het ontwerpbestemmingsplan nog goedkeuren; dat gebeurt in januari 2017. In de tussentijd kunnen mensen hun reactie geven op de bouwplannen.

Gerrit Breimer, projectontwikkelaar voor Smits Bouwbedrijf, laat weten, dat er nog volop gewerkt wordt aan het ontwikkelen van het zuidelijk deel van het Dorpshart. Maar hiervoor moet grond worden aangekocht en die onderhandelingen met de betreffende Leimuidenaren zijn nog altijd niet afgerond. ,,We zijn al een jaar lang met elkaar in gesprek met elkaar. We hopen eind dit jaar daar een ei over te leggen'', aldus Breimer.

Wethouder Yvonne Peters is in ieder geval blij met de huidige ontwikkelingen: 'Ik werk er al lang hard aan, dat Leimuiden een centrum kan zijn waar mensen trots op zijn. Een dorpshart waar je graag komt, leuk kunt wonen en aan het water kan zitten.'' Over de onderhandelingen met de eigenaren van stukken grond in het zuidelijk deel stelt de wethouder: ,,Ik hoop echt dat ze er nog eens goed over na willen denken. Zij zijn ook mede bepalend over hoe het dorp er uit kan zien.''


De verkoop van de woningen begint in mei 2017. Nu al hebben 110 geïnteresseerden zich gemeld. Voor meer informatie: www.dorpshart-leimuiden.nl