Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2016

'Spel gespeeld over ruggen van bewoners De Branding'

NOORDWIJK – Het CDA krijgt van wethouder Marie José Fles (PvdA-GroenLinks) vol de wind van voren. Nu alle bewoners van De Branding een andere woonplek hebben gekregen, lijkt het tijd om een politieke schoonmaak te houden. Zij beschuldigt deze partij (zonder de naam er van te noemen), dat het CDA 'een geheel eigen interpretatie geeft van de Wmo en daarmee bewoners op het verkeerde spoort zet'.

Fles heeft de vorige maand een moeilijke periode doorgemaakt. Toen zij tijdens de raadsvergadering van donderdag 25 augustus over het onderwerp 'De Branding' sprak, raakte de wethouder zo geëmotioneerd, dat ze niet meer uit haar woorden kwam. Snikkend moest ze haar betoog opgeven, zodat wethouder Dennis Salman (LSNZ) haar op een papier geschreven tekst verder uitsprak richting de raadsleden.

In een brief aan de raad dankt Fles haar collega hiervoor: 'Ik stel vast dat de gemeente heeft gehandeld in lijn met het eigen beleid. Ik heb mij daarin gesteund gevoeld door mijn collega-wethouder Dennis Salman.' Fles oordeelt, dat er een 'spel is gespeeld over de ruggen van de bewoners van De Branding'. En ze wijst hierbij met haar vinger naar de gemeenteraad: 'Het handelen van de raadsleden dient in lijn te zijn met het door de raad vastgestelde beleid. Het kan niet zo zijn, dat een raadslid of een fractie een geheel eigen interpretatie geeft van de Wmo en daarmee bewoners op het verkeerde spoor zet. De bewoners is hiermee extra leed aangedaan.' De wethouder adviseert vervolgens, dat de raadsleden de training 'Incidenten in het Sociaal Domein' gaan volgen: 'Deze (training, JD) kan u ondersteunen in uw rol als raadslid.'

Fractievoorzitter Theo Alkemade (CDA) heeft de bewonersnood van De Branding op de politieke kaart gezet. Hij maakt gehakt van de opstelling van de wethouder. 'De sluiting van De Branding is al vier maanden bekend, en daarmee ook de noodzaak om de vaak kwetsbare groep huurders de helpende hand te bieden. De gemeente kwam pas na drie maanden in actie, met de nodige fouten, veel bureaucratische verwijzingen en weinig gevoel.' Over de beschuldigende uitspraken van Fles stelt Alkemade, dat deze ongepast zijn: 'Blijkbaar is dit de wijze waarop de wethouders de fracties toespreken en aansturen. Het CDA is hier niet van gediend, zeker niet van de verdachtmakingen. De CDA-fractie heeft een eigen verantwoordelijkheid bij het controleren van het College en het in de bres springen voor de inwoners als zij niet correct worden behandeld. Daarbij bestrijden wij dat wij een eigen interpretatie hebben gegeven van de Wmo.'


Tekst: Joep Derksen