Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 september 2016

Ondernemersfonds ingevoerd

NOORDWIJK – Alle ondernemers krijgen een extra lastenverzwaring voor de kiezen. Met dank aan de intense lobby van de Noordwijkse Ondernemers Vereniging. NOV-Voorzitter Cees van Wijk drong er donderdag 25 augustus tijdens de gemeenteraadsvergadering nogmaals op aan, dat de gemeente een Ondernemersfonds moet opzetten. De raad ging hier in meerderheid mee akkoord, met uitzondering van VVD en CDA.

Fractievoorzitter Koen van Asten (D66) stelde, dat het Ondernemersfonds een 'wens van de coalitie' is. Hij vond: 'Het Ondernemersfonds zorgt voor saamhorigheid, innovatie en synergie. De ervaring leert dat ondernemersfondsen werken, bij andere vrijwillige samenwerkingsvormen blijkt dat niet zo te zijn. Voor de meeste ondernemers gaat het om een relatief kleine bijdrage die terugstroomt naar de ondernemers zelf.' Deze mening werd gedeeld door fractievoorzitter Peter van Bockhove (LSNZ) en Arjan van den Akker (Puur Noordwijk). Deze laatste stelde: 'Ondernemers kunnen hiermee een aantal zaken oplossen, waar ze last van hebben.'

Maar fractievoorzitter Roberto ter Hark (VVD) was fel tegen het Ondernemersfonds: 'Alleen met gezonde ondernemers kunnen we een vitaal Noordwijk blijven. Het Ondernemersfonds zorgt voor lastenverhoging van de huidige en toekomstige ondernemers. Er komt een grotere rol van de overheid, doordat het geld door de gemeente wordt geïnd. We willen lage lasten, individuele keuzevrijheid voor de inwoners én de ondernemers.' Fractievoorzitter Theo Alkemade (CDA) was het hier mee eens: 'We stemmen tegen. Dit is een extra belastingmaatregel.' Maar deze twee partijen hebben lang niet genoeg stemmen om een meerderheid te vormen. Het Ondernemersfonds komt er dus wel.

Nadat de gemeenteraad instemde met de komst van het Ondernemersfonds, gingen de politici ook akkoord met het instellen van een 'Economisch Ontwikkeling- en Innovatiefonds'. De komende drie jaren stort de gemeente per jaar 100.000 euro in dit fonds, waardoor startende ondernemers een steuntje in de rug kunnen krijgen.


Joep Derksen