Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2016

Spreektijd tegen oeverloze vergaderingen

OEGSTGEEST – Een deel van de politieke partijen wil af van de maximale spreektijden tijdens de vergaderingen. Fractievoorzitter Tim van Tongeren (PrO) bracht dit punt dinsdag 13 september aan de orde, toen de raadscommissie sprak over het Reglement van Orde.

Iedere politieke partij krijgt bij elke politieke vergadering een maximaal aantal minuten om te praten. Grotere partijen krijgen meer spreektijd dan kleinere partijen. Volgens Van Tongeren krijgen oppositiepartijen hierdoor ,,minder ruimte en dat vinden we vanuit democratisch oogpunt niet goed.' Ook raadslid Mrozeck (Lokaal) liet weten tegenstander te zijn van de spreektijden. Zij kregen gedeeltelijke steun van D66, maar ook van fractievoorzitter Simon Vogel (LO), die liet weten er geen problemen mee te hebben als er ruimere spreektijden komen 'bij belangrijke onderwerpen'. Welk onderwerp wel of niet belangrijk is, daar ging Vogel niet op in.

Maar fractievoorzitter Van Blitterswijk (CDA) moet er niet aan denken om de spreektijden af te schaffen: ,,Kwantiteit staat niet gelijk aan kwaliteit. Spreektijden beperken de oeverloosheid van praten, zodat het niet almaar doorkabbelt. Partijen moeten prioriteiten stellen.'' Raadslid Spaargaren (VVD) was het hier mee eens: ,,We hebben de vorige raadsperiode aardig wat oeverloze vergaderingen gehad. Het mag wel wat scherper en zuiniger; we praten al te veel. We moeten elkaar hier wel de lol geven, dat we niet tot midden in de nacht doorgaan.''


Maar Van Tongeren bleef bij zijn standpunt: ,,Het gaat er bij de andere partijen meer om, om wat er gezegd wordt. Als dat iets is wat men niet wil horen, is het al gauw teveel. Je mag nooit en te nimmer paal en perk stellen aan wat de oppositie te melden heeft.'' Dit onderwerp wordt verder besproken in de gemeenteraadsvergadering.