Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 september 2016

,,We willen geen ghettovorming''

KAAG EN BRAASSEM – De politici spraken maandag 26 september over de mogelijke locaties voor extra sociale woningbouw. Nu al is duidelijk, dat op 10 oktober een definitief besluit wordt genomen over het verder onderzoeken van de geschiktheid van deze vier locaties.

Er zijn vier plekken waar in eerste instantie gekeken wordt naar het realiseren van sociale woningbouw. Dan gaat het om het Connexxionterrein in Leimuiden, het Van Egmondterrein in Woubrugge, Noordeinde (Hoogmade) en Schoolbaan (Roelofarendsveen). Burgerraadslid Anja de Rijk (CDA) vond dat er een besluit moet worden genomen: ,,We moeten nu wel door''.

Burgerraadslid Jan van der Geest (VVD) noemde de Schoolbaan 'de allermooiste locatie' voor sociale woningbouw. Wel had hij twijfels over Noordeinde: ,,Daar is alleen maar ruimte voor laagbouw, oftewel een verzameling platte dozen die in het ruimtelijk landschap worden geschoven.'' Ook fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) vond Noordeinde ,,niet de juiste gekozen locatie''. Wat haar betreft moeten er op de Schoolbaan 'niet alleen maar appartementsgebouwen komen', maar ,,Het moeten wel mooie wijkjes worden. Zorg voor een mix van sociale huur en sociale koop. Bij alleen sociale huur krijgen we een bepaald publiek binnen. We willen geen ghettovorming, dus ook geen ghettovorming van sociale huur.'' Later liet Van der Wereld weten, dat ze hiermee opmerkingen herhaalde van inwoners. LKB-fractievoorzitter Ton van Velzen liet weten: ,,Stop met de onzinnige zoektocht op Schoolbaan en Noordeinde. Kijk naar Westend om daar die 200 extra sociale woningen te bouwen.''

Raadslid Laura van Klink (PRO) vond de Schoolbaan ,,een heel kansrijke locatie''. Over Noordeinde stelde ze: ,,Het is terecht dat mensen voor hun belang opkomen. Maar elke nieuwe locatie zorgt voor nieuwe tegenstanders. Het is aan ons als raad om het collectieve belang af te wegen tegen het individuele belang.'' Fractievoorzitter Esther Loos (D66) vermoedt, dat uit het onderzoek zal blijken, dat Noordeinde, Schoolbaan en het Connexxionterrein af zullen vallen als geschikte plekken om sociale woningen te bouwen.


Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) liet de politici nog weten: ,,We kiezen niet voor plekken waar de minste weerstand is tegen de komst van sociale woningen, maar voor de allerbeste plekken.'' Hij liet verder weten, dat het nu aan de gemeenteraad is om keuzes te maken.