Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2016

Column

Column

Scholendans

De basisscholen in de verschillende dorpen verdringen zich bij het gemeentehuis om zo snel mogelijk miljoenen euro's binnen te slepen. Wie het eerst komt, het eerst maalt; het is een nogal belegen uitdrukking, maar toch nog altijd actueel. De basisscholen, die nu nog geen zekerheid hebben van de gemeente, waar het gaat om financiële ondersteuning voor verbetering van hun gebouwen, dreigen de boot te missen.

Wie de spekkopers zijn, is sinds maandag 28 november wel duidelijk. De eerste winnaar is de nog te bouwen Brede School in Hoogmade. Enkele jaren geleden werd nog gesproken over 1,1 miljoen euro aan bouwkosten, maar de gemeenteraad gaat de komende weken besluiten, dat het nieuwe pand op de locatie van basisschool Ter Does maar liefst 2,3 miljoen euro mag gaan kosten. Kassa!

Toch is het dorp Hoogmade niet de grootste winnaar; die eer komt toe aan Leimuiden. De gemeenteraad stelde afgelopen maandagavond, tijdens de oordeelsvormende vergadering vast, dat het bouwen van een 'Integraal Kindcentrum' 4,5 miljoen euro kan gaan kosten. Dus bijna twee keer zoveel als Hoogmade. Waarom is Leimuiden twee keer zo belangrijk dan Hoogmade? In Leimuiden worden namelijk drie basisscholen samengevoegd.


Probleem is echter, dat de gemeente al die miljoenen euro's helemaal niet heeft. De budgetten voor de bouw van de scholen in Leimuiden en Hoogmade zijn schoon op. Maar het college heeft hiervoor wel een slimmigheidje bedacht, waarde columnlezer. Voor het gemak en het aanvullen van het tekort voor de Hoogmadense basisschool wordt maar liefst 923.000 euro weggehaald uit een gemeentelijk potje voor het toekomstige Integraal kindcentrum in Oude Wetering/Roelofarendsveen. En zonder dat geld, kan er voor deze twee dorpen dus geen nieuwe basisschool komen. Leimuidenaren klagen nog wel eens, dat Roelofarendsveen bevoordeeld wordt, waar het gaat om de aanwezigheid van voorzieningen. Maar waar het gaat om de basisscholen hangt Roelofarendsveen, in de woorden van burgemeester Marina van der Velde, 'Aan de achterste tiet'.