Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 november 2016

'ICT aanbesteden aan marktpartijen'

KAAG EN BRAASSEM > D66 blijft tegenstander van het gebruiken van verplaatsen van de ICT-diensten naar Alphen aan den Rijn. Gemeenteraadslid Gino Wesselman bereidt een voorstel voor om het college op te roepen hiervoor een aanbesteding uit te schrijven. Op die manier kunnen marktpartijen een bod doen voor het beheren van de Kaag en Braassemse ICT. Wesselman verwacht, dat dit de gemeente heel veel geld zal besparen. Bovendien blijft Kaag en Braassem zeggenschap houden over haar eigen ICT; de partij vreest dat dit niet zo zal zijn als het beheer van het computersysteem wordt ondergebracht bij de grotere gemeentebroer met 110.000 inwoners.

Hij wordt hierbij ondersteund door het rapport van het onafhankelijke onderzoeksbureau Berenschot. Hierin staat, dat het uitbesteden van de ICT aan Alphen de duurste, maar tegelijkertijd niet de beste optie is. De gemeente moet aan de gemeente Alphen een half miljoen euro meer betalen, dan voor hetzelfde werk, dat door commerciële marktpartijen gedaan wordt. Wesselman neemt deze week contact op met SVKB, PRO en LKB om te kijken of deze partijen zijn voorstel steunen.

Wethouder Herman Haarman (D66) wees er wel op, dat Kaag en Braassem erg kwetsbaar is, waar het gaat om de ICT-uitvoering. ,,Op het moment dat je met zo'n bedrijf praat, moet je wel professioneel opdrachtgever zijn. Je moet er enige kaas van gegeten hebben (om de aanbesteding te doen, JD), maar die kennis is er nu niet.'' Wesselman onderkende dit, maar vond ook dat er ruim voldoende tijd is om die kennis op te krikken. ,,Je zult mensen moeten opleiden en 1,8 extra fte nodig hebben. Maar je hebt acht maanden de tijd om mensen te leren om te gaan met een leverancier en om de regie te voeren.''


Joep Derksen