Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2016

Column

Monumenten

Als het aan de VVD ligt, schaft de gemeente de monumentencommissie, de gemeentelijke monumentenlijst en de beschermde dorpsgezichten af. Dat is niet het meest schokkende bericht van deze week, waarde columnlezer. Veel opvallender is, dat dit voorstel ook steun krijgt van onder meer D66-wethouder Herman Haarman.

De roep om het afschaffen van de monumentenstatus ontstond afgelopen zomer bij een van de fractievergaderingen van de VVD. Toentertijd was de inmiddels gestopte Paul van Emmerik nog fractievoorzitter. Één van de VVD-leden, die toevallig zelf in een gemeentelijk monument woont, vroeg Van Emmerik of hij wilde pleiten voor afschaffing van zo'n monumentale status. Maar Van Emmerik liet dit over aan zijn opvolger, Alwin Koek en Koek ziet zo'n afschaffing wel zitten.

Hij had enkele weken geleden al een opmerking gemaakt over de gemeentelijke monumenten, maar vorige week woensdag slijpte VVD-inwonerraadslid Jan van der Geest pas echt de politieke messen. Hij riep de raad op om niet alleen de gemeentelijke monumentenlijst, maar ook de monumentencommissie en de lijst met beschermde dorpsgezicht te schrappen. Volgens de VVD moeten de eigenaren van monumentale panden zelf mogen bepalen of dat pand het waard is om te behouden. Zeker omdat de gemeente hier geen financiële bijdrage aan levert.

Wie had verwacht, dat de overige politici dit verzoek lachend zouden afwimpelen, kwam bedrogen uit. Er was geen raadslid die er op wees, waarom het zo belangrijk is om panden op een gemeentelijke monumentenlijst te zetten. Op deze manier kunnen de historisch waardevolle gebouwen namelijk behoed worden voor sloop. Niet iedereen zit namelijk te wachten op allerlei moderne huizen gemaakt van staal en glas. Historische panden hebben de eeuwen juist kunnen doorstaan, doordat ze beschermd werden en niet onderhevig waren aan de grillen van één individuele eigenaar. De gemeenteraadsleden willen wel degelijk praten over de mogelijkheid van het afschaffen van de gemeentelijke monumentenstatus. Het is te hopen, dat ze verder blijven kijken naar het algemeen belang, in plaats van alleen maar de wens van individuele eigenaren in het oog te houden.


Joep Derksen