Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2016

PROpinie panel voor inwoners om mening te geven

KAAG EN BRAASSEM > Voortaan gaan honderden inwoners hun mening geven over een brede variatie aan politieke onderwerpen. Dat is het doel van het PROpinie panel, dat PRO-raadslid Ruud van der Star maandag 5 december tijdens de fractievergadering van zijn partij lanceerde.

De naam is een combinatie van het woord 'opiniepanel' en de partij PRO. Inwoners kunnen zich aanmelden, zodat ze een mening kunnen geven over onderwerpen die hen interesseert. Dat kan gaan over hun dorp, maar ook over zaken als 'jeugd', 'zorg', 'inwonerparticipatie' of 'senioren'. Zes keer per jaar wordt op de site www.prokaagenbraassem.nl/propiniepanel een stelling of vraag geplaatst. De PROpiniedeelnemers kunnen dan hun mening geven, aangevuld met eigen ideeën. De politieke partij gaat dan niet, als de landelijke politieke partij Geen Peil, automatisch de meerderheid van stemmen volgen, zo liet Van der Star weten. Maar alle meningen worden wel meegenomen in het standpunt van PRO tijdens de politieke besprekingen.

Tijdens de fractievergadering liet Van der Star aan zijn partijgenoten zien hoe PROpinie werkt. ,,Dit was al tijden een wens van PRO, want we willen de kennis en betrokkenheid van inwoners veel meer benutten, maar merken ook dat het lastig is. Je kunt niet verwachten dat inwoners elke maandagavond naar het gemeentehuis komen.'' Deelnemers hoeven geen lid te zijn van PRO.

Het eerste discussiepunt staat al online en het gaat over het landelijke initiatief van twintig bestuurders: 'Code Oranje'. Het huidige democratische systeem van representatieve vertegenwoordiging moet op de schop. Gezocht wordt naar gemeenten, die als proef de gemeenteraad wil vervangen door 'Stadsoplopen’ van misschien wel 150 inwoners die eventueel door loting worden samengesteld. Één van de vragen van het PROpiniepanel is dan ook, of Kaag en Braassem zich zal aanmelden om zo'n Stadsoploop op te zetten. Van der Star lacht: ,,Ik zie dat wel zitten, maar ik ben benieuwd of mijn mening ook gedeeld wordt door anderen.''

Hij hoopt, dat 1.000 inwoners zich aanmelden: ,,Dat zou ik gaaf vinden. Maar met honderd mensen mogen we al heel erg tevreden zijn. Welke politieke partij heeft nog 100 aanhangers?'' Na zijn presentatie mocht Van der Star een luid applaus in ontvangst nemen van zijn fractiegenoten.


Joep Derksen