Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 januari 2017

Column

Terugblik

Het jaar 2016 was het jaar van het afscheid nemen, waarde columnlezer. Een hele handvol aan politici hadden het wel gezien in de politieke arena. Wethouder Harry van Schooten (SVKB) kondigde zijn vertrek als eerste aan; hij werd vervangen door D66-wethouder Herman Haarman. Daarna volgden in gezwinde spoed de gemeenteraadsleden Roel Terraneo (D66), Paul van Emmerik (VVD) en Riet Spaargaren (SVKB). Raadslid Ton van Velzen nam ook afscheid; van de VVD. Hij noemt zich tegenwoordig fractievoorzitter van de door hemzelf opgerichte partij LKB.

Aan de andere kant mocht de gemeente een nieuwe raadsgriffier verwelkomen en werd burgemeester Marina van der Velde voor een nieuwe termijn benoemd. Vorig jaar viel ook het doek voor de Oostenrijkse woningen; de kans dat die behouden blijven is vrijwel nihil. De inwoners van onder meer Hoogmade zijn ook door diepe dalen gegaan, waar het gaat om het vertrouwen in de politiek. Rond de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 hielden meerdere inwoners een pleidooi voor extra woningbouw. Maar niemand wil, dat die woningbouw bij hem voor de deur komt. En vooral niet als het om sociale woningbouw gaat. Hierdoor hinkelde het gemeentebestuur van de ene naar de andere locatie, om die sociale huizen uiteindelijk te bouwen. Groot pleitbezorger van de komst van de sociale woningen, Rogier van der Laan (directeur-bestuurder van Woondiensten Aarwoude) vertrekt deze maand.

Afscheid neemt de gemeente ook van een slordige miljoen euro om de grote financiële tekorten van de Sociale Werkplaats Alphen te helpen opvangen. De angsten voor veel sluipverkeer door de werkzaamheden aan de Drechtbrug (N207) bleken ongegrond en het initiatief van de actiegroep Verontruste Hoogmadenaren om de nieuwe brede basisschool Ter Does op een andere manier te bouwen, werd door de raad naar de prullenbak verwezen. Hierdoor dreigen nieuwe gerechtelijke procedures.

De dorpsraad van Rijnsaterwoude had wél succes, waar het gaat om het behoud van 26 beeldbepalende bomen aan de dorpsgrens. De Provincie had de kettingzagen al uitgepakt, maar door spontane protestacties kon de horizontale snoei van deze bomen voorkomen worden. Ambitieuze plannen van een projectontwikkelaar, waarbij de gemeente financieel verantwoordelijk zou worden voor het bedrijventerrein Drechthoek II werden naar de vuilnisbelt afgevoerd. Maar wel in de restafvalbak en net in de periode, dat wethouder Yvonne Peters zich honderd dagen inzette om nul kilo restafval over te houden. De duurzaamheidswerkgroep heeft twee duurzaamheidsmarkten opgezet, maar het is nog wachten op echt concrete resultaten van deze denktank.

De 'Raad in de straat', waarbij de gemeenteraadsleden een bezoek brengen aan de dorpen, lijkt een stille dood te zijn gestorven. Maar de ambtenaren zitten veiliger achter de balie op het gemeentehuis, dankzij de metalen buizen, waar menig inwoner zijn hoofd aan heeft gestoten. De hondenbelasting is afgeschaft, met dank aan het uitbesteden van de ICT aan de gemeente Alphen. Onze kinderen zijn in het vizier, waar het gaat om de bestrijding van het drugsgebruik; ook van enkele drugsdealers hebben we dankzij de inzet van de politie afscheid kunnen nemen.


De Bibliobus verdwijnt de komende jaren, net als de vergoeding voor Voetbalvereniging Woubrugge voor de zendmast op hun terrein. Ook dreigt er in 2019 een andere beheerder van het Kaagpontje te komen en zijn er plannen om zestig arbeidsmigranten tussen de kassen aan de Floraweg onder te brengen. 'Ghettovorming', zo noemen SVKB en LKB het. Kortom; er valt nog voldoende te schrijven over onze mooie gemeente!