Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 januari 2017

Speech Uitreiking Politicus van het Jaar


De trofee voor de Politicus van het Jaar staat ook bekend als de Ine Elzingaprijs; de journaliste die ons veel te vroeg ontviel. Ook dit jaar is een zeer gewaardeerd collega uit ons midden ontvallen: Lia in 't Veld. Een razende reporter die overal kwam, waar iets nieuws te melden was. Ze was altijd gewapend met twee dingen: een camera en een heerlijk stralende glimlach. Graag een moment stilte voor Lia.

Dit was het jaar, waarin één belangrijk onderwerp nog diep in het geheugen van iedere politicus gegrift staat. We weten natuurlijk allemaal wat dat is.... Precies: de regenboogvlag van Maarten Magielse! Hij vond het een goed idee, om deze regenboogvlag uit te hangen op 11 oktober, de internationale Coming Out Day. Wereldwijd zijn er nog altijd miljoenen mensen die niet voor hun seksuele geaardheid uit durven komen. Hoe mooi zou het zijn, als op alle gemeentehuizen fier de regenboogvlag wappert, als een waar steuntje in de rug voor al die mensen (waaronder dus ook veel inwoners van Lisse). Maar helaas; een meerderheid van de raad stemde tegen het uithangen van de vlag. Raadslid Ad van Zelst, een ware visionair, vergeleek de Coming Out Day met 'warme truiendag'.

Naar aanleiding van de bizarre discussie in de Lissese gemeenteraad besloten de colleges in Teylingen en Oegstgeest spontaan om wél de regenboogvlag bij hun gemeentehuizen te plaatsen.

Waar is Martijn Tibboel? Hebt u ook een beetje medelijden met hem? Wij eerlijk gezegd wel. Tijdens een presidiumvergadering ging onder meer Guus Mesman (PvdA/GroenLinks) fel van leer tegen Tibboel. Het VVD-raadslid én winkelier had namelijk een gesprekje gehad met wethouder Evert Jan Nieuwenhuis om samen te kijken naar de mogelijkheid van het aanleggen van extra parkeerplaatsen. 'Dat is parkeerplaatsen ritselen door een winkelier!', foeterde Mesman. Hij verweet Tibboel de schijn van belangenverstrengeling. Tibboel was niet bij die vergadering aanwezig, maar zijn fractievoorzitter Wim Slootbeek wél. En hij zij geen boe of bah. Dat veranderde pas, toen de beschuldigingen tegen Tibboel, mét wederhoor van Tibboel zelf, in de krant kwam. Er moest een officieel onderzoek komen, geïnitieerd door burgemeester Lies Spruit, om aan te geven, dat Tibboel echt niets verkeerd gedaan had. Daar zit je dan met je goede parkeerplaatsengedrag!

Ah, Lies Spruit; zij is officieel geen politicus en dus geen kandidaat voor de Ine Elzingaprijs, maar passeert vanavond toch even de revue. Onder haar leiding is het tijdens de gemeenteraadsvergaderingen nooit een zooitje. Tenminste, nooit echt. Ook kwam Lisse onder haar hoede niet negatief in het nieuws tijdens de verhitte periode toen gesproken werd over de mogelijke komst van een AZC. Door alle inwoners ruimschoots de gelegenheid te geven één op één met een wethouder, raadslid en/of ambtenaar te praten, kon er geen groepsvorming ontstaan en bleef alles in Lisse keurig netjes. Wat natuurlijk wel weer jammer is voor ons journalisten, want onrust zorgt voor schrijfmateriaal, maar dat terzijde.

Wat hoor ik nu? Is dat een huismus of toch een vleermuis? Wethouder Adri de Roon; kun je mij even helpen? Deze wethouder is namelijk sinds dit jaar een expert in het onderscheiden van allerlei diersoorten. De bouw van het integraal kindcentrum Sint Josephschool kostte namelijk tonnen meer door de vertragingen vanwege onderzoek naar aanwezigheid van deze vliegende diertjes. Tenminste, dat verzekerde De Roon het journaille. Maar dat bleek toch niet helemaal te kloppen; de almaar oplopende kosten (van 2,3 miljoen euro in 2008 tot ruim 6,5 miljoen euro nu) bleken onder meer te maken te hebben met een gebrek aan overzicht en almaar opstapelende budgetaanvragen. Er zijn wethouders voor minder vertrokken, maar De Roon zit er nog; dat is een compliment waard. Maar is het ook voldoende om je dit jaar 'Politicus van het jaar' te mogen noemen? Dat zou toch wel fijn zijn, nu tijdens je afscheidstoernee. Maar je moet nog even wachten.

Gerrit Meiland (CDA) verdient een groot compliment. Als een raadslid net een uitgebreid verhaal heeft gehouden, gaat hij daar niet nog eens een keer een kwartier overheen ouweheren. Regelmatig stelt hij: 'Daar ben ik het mee eens', om een volgend politicus het woord te geven. Daar houden wij journalisten wel van, alleen hopen we niet dat alle raadsleden dit voortaan gaan doen. Dan blijft er zo weinig te schrijven over. Overigens verdient Gerrit ook een pluspunt, omdat hij tegen zijn fractiegenoten in tóch stemde voor het uithangen van de Regenboogvlag.

De volgende op ons lijstje is wethouder Cees Ruigrok. Deze man komt graag opdagen, als er weer een of andere Plan 4 tentoonstelling moet worden geopend. Maar bij dansschool Welkom is hij niet meer zo – eh – welkom. Als wethouder moet je alle details weten, over de onderwerpen die in je portefeuille zitten. Maar volgens ons moet iemand dat nog aan Ruigrok vertellen. 'Dat zoeken we op!' is een gevleugelde uitspraak die we in de raadszaal regelmatig te horen krijgen. Beste mensen, zijn jullie al eens op Ruigrok's werkkamer geweest? Daar hangt een prachtige stip aan de horizon op zijn muur. Het is namelijk een foto van het gebouw Zwets & Zeitlinger, de beoogde locatie voor een asielzoekerscentrum. Ruigrok zelf was fel tegenstander van de komst van een asielzoekerscentrum in het dorp: 'Die mensen moeten in de regio opgevangen worden'. Cees; is die foto nu een overwinningsteken?

Als we het over 2016 hebben, dan gaan we natuurlijk ook een boompje opzetten over de bomen op het voormalige Don Boscoterrein. Ja mensen, inwonerparticipatie is iets heel moois. Maar die vorm van inspraak is wél verrekte lastig als die koppige inwoners iets anders willen, dan dat het gemeentebestuur in gedachten heeft. Daar is de helft van de Bomenwerkgroep ook achter gekomen; zij mogen gezellig meepraten over een beter beleid voor de bomen in het dorp. Maar toen ze in de mail en telefoon klommen op de dag dat alle prachtige bomen op het Don Boscoterrein horizontaal gesnoeid werden, was er geen wethouder te bereiken.

Rob van Reisen (CDA) stond enkele jaren geleden nog in de top 5 bij de jury. Die dit jaar overigens bestaat uit Arie in 't Veld van Lisser Nieuws, Paul de Vlieger (Leidsch Dagblad), Ed Olivier (Buijze Pers), Irene Weterman (communicatiespecialist) en ondergetekende namens het Witte Weekblad. Maar eigenlijk hebben we van Robbie nog maar weinig vernomen. Wat is er aan de hand, Robbie? Gaat het goed met je?

Volgens ons bevalt het Nieuw Lisse uitstekend als coalitiepartij. Het is in ieder geval een stuk gemakkelijker dan het als oppositiepartij tegen het gemeentelijke establishment aan te moeten schoppen. Maar volgens ons doen de leden van Nieuw Lisse iets té gemakkelijk over het politieke raadswerk. De goedlachse fractievoorzitter Rob Veldhoven doet wat hij het beste kan: hij lacht veel zaken weg. Maar of die zaken daar nou echt beter van worden... Pas maar op, want volgend jaar zijn al weer de gemeenteraadsverkiezingen en Wim Slootbeek (VVD) toont als raadslid aan, dat hij de potentie heeft om een goed wethouder te worden. Complimenten zijn wel op hun plek voor John de Bruin; een degelijke voorzitter en hij manifesteert zich niet hinderlijk als ondernemer.

Bert van Santen (ChristenUnie); ondertussen is hij al een oldtimer in de lokale politiek. Hij onderscheidt zich er in om zich niet te onderscheiden. Van hem zul je geen kwaadbedoelende uitspraak horen. Hij gaf – volgens eigen zeggen – zijn functie als fractievoorzitter vrijwillig op, zodat de teugels in handen gehouden kunnen worden door de SGP-er Roeland den Breejen. Bert: af en toe mag je er best een mooie oneliner door gooien, hoor. De verkiezingen komen er weer aan!
Wat is een Nieuwjaarstoespraak zonder gedicht?



Ode aan Lisse
Ach lief Lisse, mooi dorp aan de waterkant
Op een steenworp afstand van het Noordwijkse strand
Bezoek daarna nog het Voorhoutse Overbosch
In de Bollenstreek ga je als toerist helemaal los!



Het dorpje Lisse met haar Keukenhof
Wijd en zijd, dus wereldwijd bekend
Duitsers, Amerikanen en Aziaten vinden het tof
Miljoenen kleurige bloemen; het is ongekend!



Bomen zijn totale emotie
Erken dat; kom op en zie
Dat we onderdeel zijn van de natuur
Dat negeren wordt veel te duur



In en om 't mooie Vierkant
Is het enorm onrustig, want
Welke bomen worden deze week gekapt?
Hoe lang duurt het voor het college toehapt



Bij een volgend aanbod van een projectontwikkelaar
Om zijn leegstaande gebouwen te vullen
Met asielzoekers. Politici, vergeet alsjeblieft niet waar
op de inwoners massaal reageren zullen



Het laatste volledige politieke jaar
Staat voor u allen weer klaar
Bedenk bij ieder besluit
Voor wie u het doet



Ga altijd van uw hart uit
Want alleen dan is het goed



Volgens de jury hebben de volgende drie politici zich het meest onderscheiden in positieve zin: Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie), Fractievoorzitter Roeland den Breejen (SGP/ChristenUnie) en Kees van der Zwet (CDA).

Kees van der Zwet (CDA): Hij heeft in hoge mate kennis van zaken en legt regelmatig de vinger op de zere plek. Maar dat doet dan weer teveel pijn bij de overige raadsleden: waar het gaat om draagkracht te vinden voor moties en amendementen, moet Van der Zwet nog in de leer gaan bij Guus Mesman. Ook is Van der Zwet helemaal geen tegenstander van lange vergaderingen, getuige zijn uitspraak: 'Als we lang genoeg wakker blijven is het een leuke vergadering…'

Over Tweede Kamerleden gesproken. Evert Jan Nieuwenhuis, de voormalige schooldirecteur, kan zich meer dan goed staande houden in het politieke wespennest. Hij weet vaak goed van de hoed en de rand en is ook goed voorbereid als het om zaken uit z’n portefeuille gaat. Af en toe kijk je wel een beetje moeilijk, als je met lastige vragen door journalisten geconfronteerd wordt, Evert Jan! Soms kun je nog aan Evert Jan Nieuwenhuis horen dat hij eigenlijk bovenmeester is. Van daaruit was het ook maar een kleine stap naar het wethouderschap. Evert Jan kent zijn dossiers niet alleen; hij leest ze ook echt. Hij brengt lastige politieke onderwerpen helder voor het voetlicht.


Roeland den Breejen is nog piepjong, maar hij heeft zich getoond als een kundig raadslid. Hij is niet bang om van zich af te bijten en laat als SGP-er ook het B-woord (bijbel) regelmatig vallen. En dat in een land, waar kerk en staat officieel gescheiden zijn. Voor zijn eigen achterban vecht Den Breejen keihard, maar houdt hij ook voldoende rekening met de overige inwoners? Ook zien we in hem een toekomstig Tweede Kamerlid. Vorig jaar verweten we Roeland den Breejen – hoewel toen ook al kanshebber – een gebrek aan empathie. Dat heeft Roeland in 2017 ‘met een warm hart en een koel hoofd’ goedgemaakt. In de debatten over het accommodatiebeleid en de bezuinigingen zagen we een creatieve en doelgericht politicus, maar pas op dat je niet teveel voor eigen parochie gaat praten, zoals meer raadsleden dat doen. Roeland den Breejen debatteert scherp en bondig, maar is niet bang om van zich af te bijten als SGP-er.

Dames en heren, het lijkt me nu wel duidelijk. Bij deze willen we Roeland den Breejen naar voren roepen om als Politicus van het Jaar de Ine Elzingaprijs in ontvangst te nemen!