Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2017

Historische grenspaal ontdekt bij graafwerkzaamheden


LISSE > De werkzaamheden aan de Haven hebben een onverwacht historisch juweeltje opgeleverd. Zaterdag 11 februari ontdekte een van de harde werkers, Nico van der Meer, een oude grenspaal. Deze lag pal onder de restanten van een boomstronk en moet in 1965 op die locatie 'gedumpt' zijn.

In 2007 gaf de historicus Bert Kölker een presentatie over grenspalen in het toenmalige onderkomen van de Vereniging Oud Lisse. Hij schreef er ook een boekje over, maar kon niet bevroeden, dat hij zijn presentatie gaf, terwijl er op slechts enkele meters afstand zo'n grenspaal verborgen lag in de grond. Vorige week onthulde de Haven echter haar grote geheim.

Nico van der Meer was bezig om een oude boomstronk uit te graven en stuitte volkomen onverwacht op de grenspaal, die dateert van na 1900. Direct zag hij, dat het een bijzonder voorwerp was. Hij lacht: ,,Het was een toevalstreffer. Het is, dat er Lisse op staat, anders had ik 'm weggegooid!'' Maar hij behandelde het historische erfgoed heel voorzichtig en inmiddels is de paal op een veilige plek opgeborgen.

Speciaal voor de pers toont Van der Meer, samen met zijn collega's Jan Broekhuizen en Ed Rodewijk de grenspaal. ,,Deze paal lag in het deel, wat vroeger de gracht was'', licht Broekhuizen toe. Waarschijnlijk komt hij uit de duinen, want in 1965 is zand uit de duinen gehaald om de gracht te dempen. De grenspaal is toen met het duinzand gestort in de gracht.''

Het geheim van de grenspaal is een week lang verborgen gehouden. De Vereniging Oud Lisse is van harte welkom om de paal te bekijken. Toch heeft de vinder een wens: ,,Als het kan, zou ik het mooi vinden, wanneer deze paal een plekje krijgt hier op de Haven.''


Joep Derksen