Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2017

Bouwweg mag blijven

OEGSTGEEST > De hele wijk Poelgeest is blij, dat de bouwweg voor het realiseren van de kasteeltorens niet dwars door de woonwijk gaat. De hele wijk? Nee, een paar huizenbezitters aan de Hugo de Vrieslaan zijn niet blij, dat de vrachtwagens nu vlak langs hun huizen af en aan rijden. Ze hebben een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente en eisten 5.000 euro schadevergoeding. Maar de rechtbank heeft hun argumenten van tafel geveegd en de bewoners veroordeeld tot het betalen van de juridische kosten.

Enkele jaren geleden hadden de bewoners daar afgedwongen, dat er vijf jaar lang een bouwweg vlak langs hun huis mocht lopen, maar dat er daarna een fietspad zou worden aangelegd. De gemeente heeft daarna ook dat fietspad én een voetpad gerealiseerd. Maar door de ophef in de wijk en de angst van buurtbewoners over de combinatie tientonners en naar school gaande kinderen, is vervolgens het besluit genomen om het bouwverkeer voor de kasteeltorens weer via de Hugo de Vrieslaan te laten gaan.

Woest waren de bewoners daar hierover. Ze beklaagden zich er ook over, dat er met hen hierover niet was overlegd door de gemeente; ze hadden het in het Witte Weekblad moeten lezen. De nieuwe bouwweg kwam echter verder weg te liggen van de huizen; op ruim tien meter afstand. De rechtbank wilde geen oordeel geven over de vraag of de bouwweg in strijd is met het bestemmingsplan; hierover moet de bestuursrechter zich buigen. Ook oordeelt de rechter, dat de gemeente de oude bouwweg net naast de woning(en) inderdaad verwijderd heeft.

De nieuwe bouwweg ligt niet direct naast de woning, maar op ruim tien meter afstand. En dat is te ver weg om 'onrechtmatige hinder' te veroorzaken. Bovendien, zo oordeelt de rechtbank, vormt ,,de huidige bouwweg de kortste en meest veilige route naar de betreffende bouwplaats. De door eisers aangedragen alternatieve routes zorgen voor meer nadelige effecten en overlast voor veel meer inwoners van de wijk Poelgeest.'' De eisers zijn veroordeeld tot het betalen van 2.740 euro voor de kosten van het kort geding.


Joep Derksen