Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2017

Zebravisjes zijn geen mensen

LISSE > Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) veegde donderdag 16 februari tijdens de gezamenlijke vergadering van de commissies Maatschappij & Financiën en Ruimte & Infrastructuur de vloer aan met een onderzoek van de VU.


Onlangs kwam de VU in het nieuws. Wetenschappers hadden ontdekt, dat het op kunstgras aanwezige rubbergranulaat heel schadelijk is voor embryo's van zebravisjes. Als deze met het rubbergranulaat in aanraking komen, is er een grote kans dat ze sterven. Ruigrok stelde hierover: ,,Die embryo's van zebravisjes vonden het niet allemaal even gezellig met het rubbergranulaat.'' Maar volgens de wethouder heeft dat geen betekenis voor de veiligheid van de voetballers en hockeyers in het dorp. Hij citeerde uit een email van de Vereniging Sport en Gemeente,waarin ook een bijlage zat van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). ,,Het RIVM heeft onderzocht hoe sporters met korrels in contact komen. Er zijn zoogdierstudies gemaakt; het huidige onderzoek van de VU geeft geen aanvullende inzichten wat betreft de inschatting van de gezondheidsriscio's voor mensen. Sportverenigingen vinden dat spelen op kunstgras met rubber veilig is om te spelen. Dat is het standpunt dat hier gehuldigd wordt.''