Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 februari 2017

Column

Pegels

Vierentwintig initiatieven maken nog altijd kans om in aanmerking te komen voor een deel van de 75.000 euro, die de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld. De 'pegeldans' beleefde haar hoogtepunt op maandag 6 februari, tijdens de initiatievenmarkt. In het gemeentehuis stonden allerlei kraampjes klaar, waar de initiatiefnemers hun ideeën konden presenteren. In de hal was een moderne zeepkist, waar in totaal zestien 'kandidaten' hun plan met verve toelichtten.

Als eerste; respect voor deze initiatiefnemers. Het is niet altijd even gemakkelijk om (1) met een goed idee te komen om de samenleving een stukje beter te maken en (2) dit idee ook te durven presenteren aan tientallen kritische mensen. Waaronder de 21 gemeenteraadsleden en de kinderjury bestaande uit 11 personen. OK, ik kop 'm in: de kinderraad van 11.

Wat zou u doen, als u het voor het zeggen had, waarde columnlezer? Geeft u geld uit aan een pannakooi en een voetbalkooi? Of liever het hele bedrag aan een openbaar park in Roelofarendsveen? Misschien steunt u liever de plannen voor een 'N207 Run', een 'cursus tablets voor 65-plussers', of het stallen van kunstobjecten door de hele gemeente heen. Maar een Dorpsdichter, die voorafgaand aan iedere gemeenteraadsvergadering een maatschappijkritisch gedicht voorleest, is natuurlijk ook aardig. Oh nee, dit idee doet niet mee voor de jackpot van 75.000 euro.

De gemeenteraadsleden buigen zich deze weken over de vraag welke initiatieven geld mogen krijgen om gerealiseerd te worden. Ik heb al enkele raadsleden gesproken en de meningen zijn (niet verbazingwekkend) verdeeld. Waar het ene raadslid de N207 Run bovenaan het lijstje had staan, werd dit initiatief door een ander raadslid verbaal met de grond gelijk gemaakt. Het wordt dus uiteindelijk simpelweg een kwestie van 'de meeste stemmen stellen'. Burgemeester Marina van der Velde liet tijdens de initiatievenmarkt weten, dat het oordeel van de kinderjury 'extra zwaar meetelt'. Een verstandige uitspraak, want uiteindelijk zijn het de kinderen, die het langst zullen genieten van alle nieuwe projecten, die dankzij de initiatievenmarkt gerealiseerd worden.


Joep Derksen