Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 februari 2017

Hartstochtelijke pleidooien tijdens initiatievenmarkt

KAAG EN BRAASSEM > Het initiatief van PRO, gesteund door de voltallige gemeenteraad, om inwoners uit te dagen met ideeën te komen voor het verbeteren van de samenleving, heeft goed uitgepakt. Maar liefst 25 initiatieven werden ingediend, waarvan de plannenbedenkers hoopten kans te maken op een deel van 75.000 euro. Dit bedrag heeft de raad gereserveerd voor het uitvoeren van de ideeën. Maandag 6 februari presenteerde de initiatiefnemers hun idee voor de raadsleden en de kinderjury.

Zo pleitte Linda Langeslag voor 25.000 euro, zodat 10 kilometer aan ruiterpad (inclusief een jaar onderhoud) kan worden aangelegd. Saskia van de Ven hield een gepassioneerd betoog om een 'N207 Run' te houden, net voordat de vernieuwde N207 weer helemaal open gaat voor het verkeer. Een goede kanshebber is ook Joost van der Meer, die niet alleen de Koningsdagfeesten nieuw leven in wil blazen, maar ook het idee bungeeroeien heeft gekatapulteerd. Met bungeeroeien proberen teams van acht personen zo ver mogelijk weg te roeien met hun sloep, die aan een bungeetouw vastgemaakt is.

De elfjarige Mees diende samen met zijn leeftijdsgenoten Joep en Tycho een idee in om de overlast van de voetbalkooi te verminderen. Met het plaatsen van een boomhaag moet voorkomen worden, dat de ballen bij de buren in de tuinen komen. En een 'jas van nepgras om de palen' moet het geluid van de knallende ballen ook verminderen. De stichting Wij Presenteert pleit voor geld om een musical uit te voeren, gebaseerd op het boek 'Afblijven' van Carry Slee.

Zowel de kinderjury als de gemeenteraadsjury had het er maar moeilijk mee om de juiste keuzes te maken. Twee van de kinderjuryleden zijn Floortje (10) en Chris (11). Floortje laat weten: ,,We letten op of het idee leuk is en nut heeft. Dus het moet niet alleen maar gaan om een rondje door het bos te lopen. Het idee voor de voetbalkooi is leuk: ik zit zelf op voetbal.'' Maar medejurylid Chris is het daar niet mee eens. ,,Die voetbalkooi vind ik helemaal niks. Dat is alleen voor de mensen die daar in de buurt zitten. We kunnen niet in de pauze vanuit Roelofarendsveen naar de Kiem fietsen om daar te voetballen. Die natuurlessen voor de basisschool vind ik wel een goed idee; zo gaan de kinderen naar buiten en leren ze over de natuur en alles wat er in leeft.''

Ook enkele politici gaven alvast aan, welke ideeën hen opvielen. Raadslid Fred Zoetendaal (SVKB) was ook gecharmeerd van de voetbalkooi-aanpassingen. ,,De kinderen zelf zeggen dat ze het zo vervelend vinden, dat buren er last van hebben.'' Inwonerraadslid Nick van Egmond (D66) somde zijn voorkeuren op: ,,De N207 Run, Bungeeroeien en het inzamelplan voor medicijnen.'' Inwonerraadslid Jan van der Geest (VVD) liet weten zoveel mogelijk kernen te willen ondersteunen met een initiatief en raadslid Thijs Brambach (PRO) gaat zich inzetten om zoveel mogelijk initiatieven met elkaar te combineren. Tijdens de vergadering van woensdag 22 februari wordt duidelijk welke initiatieven gesteund worden door de gemeenteraad en dus een geldbedrag krijgen om hun idee te realiseren.


Joep Derksen