Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 maart 2017

Rotary helpt achterstandskinderen aan sport- en cultuurlidmaatschap

LISSE > Voor kinderen van gezinnen met een laag inkomen wordt het binnenkort geen probleem meer om lid te worden van een sportclub of culturele vereniging. Op initiatief van de Rotary Lisse-Bollenstreek wordt in dit dorp het Jeugdsport- en cultuurfonds opgericht. De rijksoverheid stelt de komende drie jaren 30.000 euro per jaar beschikbaar en het college van burgemeester en wethouders wil dat de gemeente zich garant stelt voor de extra kosten, mochten er heel veel kinderen gebruik maken van dit Jeugdsport- en cultuurfonds.

Dinsdag 7 maart presenteerden Ron Dreef, lid van de Rotary Lisse-Bollenstreek, en wethouder Adri de Roon (D66) de plannen. De wethouder stelde: ,,We willen graag bevorderen dat kansarme kinderen kunnen deelnemen aan sport en cultuur. Dan heb je het over kinderen van gezinnen die rond of op het minimuminkomen leven. Vaak sneuvelt daar de wens om lid te worden van een sport- of toneelvereniging. De kosten voor die contributie is dan net een beetje teveel voor het gezinsbudget.''

In Lisse zijn er ongeveer 350 kinderen die tot de doelgroep van dit fonds behoren. Ook zij verdienen de kans om mee te doen aan sport en/of cultuur. Het is niet alleen goed voor hun lichamelijke en fysieke gezondheid, maar ook voor hun sociale en intellectuele ontwikkeling. De Roon: ,,Het is in het belang van de kinderen zelf dat ze kunnen deelnemen aan sport en/of cultuur.'' Ouders en kinderen kunnen zichzelf niet aanmelden; dat moet via 'intermediairs' gaan, zoals huisartsen, GGD, de voedselbank of de scholen.

Naast de rijksdonatie draagt ook de Rabobank bij met een eenmalige donatie van 5.000 euro. De Rotary sponsort jaarlijks 2.500 euro en zet zich in om de resterende 22.500 euro de komende jaren via sponsoractiviteiten bij elkaar te halen. Dreef: ,,Dit is geen eenmalig project, maar we willen het veel duurzamer en langduriger laten zijn. Het Zuid-Hollands jeugdsport en cultuurfonds doet de intake. Als eerste gaan we intermediairs werven, maar we gaan ook in gesprek met bijvoorbeeld muziekverenigingen om te vragen of ze korting kunnen geven.''

En wat gaat er gebeuren als er een enorme toeloop is van kinderen en het benodigde geld op is? De Roon: ,,Als het een enorm succes wordt, lopen wij als gemeente het risico. We mikken op gemiddeld 125 kinderen per jaar. Daar is het bedrag op begroot. Als er veel meer komen; dan lijkt het me niet dat we kinderen gaan weigeren. Ik zou het prachtig vinden, als het overtekent wordt. Dan wordt het doel meer dan bereikt.'' Eind deze maand moet de gemeenteraad nog haar akkoord geven voor de invoering van dit Jeugdsport- en Cultuurfonds. Daarna kan het project beginnen, met als eerste in april een startbijeenkomst voor intermediairs.


Joep Derksen