Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 april 2017

Bankje en monument gered

WOUBRUGGE > De Oudheidkundige Vereniging van Woubrugge wil het dagelijkse onderhoud overnemen van het bankje en het monument ter nagedachtenis van het verdwenen dorp Jacobswoude. Het monument staat op grond, die van de Provincie Zuid-Holland is, maar de gemeente heeft het inmiddels in eigendom.

Op de hoek van de Kruisweg met de Herenweg staan een monument en een bankje ter nagedachtenis van het verdwenen dorp Jacobswoude. Het bankje (waarin fragmenten van grafstenen uit de kerk van Jacobswoude verwerkt zijn) is gemaakt op kosten van de Oudheidkundige Vereniging en is indertijd aan het gemeentebestuur aangeboden. Jarenlang zijn deze twee niet onderhouden geweest door de Provincie. Om te voorkomen, dat het bankje en monument uiteindelijk vergaan, hebben de Oudheidkundige Vereniging en de gemeente de handen ineen geslagen.

De gemeente neemt het opstalrecht over van de Provincie en draagt voortaan zorg voor het onderhoud. Dat wordt uitgevoerd door vrijwilligers van de Oudheidkundige Vereniging. Dit houdt in dat zij het monument schoonhouden van vuil en dergelijke. Waar nodig zullen kleine reparaties worden uitgevoerd. Het groot onderhoud blijft bij de gemeente en dat wordt als eerste uitgevoerd. Het bankje is vuil en begroeid met mos. Op het monument zijn de gedenkstenen gebroken en slecht leesbaar. Verder is ook het voegwerk slecht. Voor 3.000 euro wordt er opnieuw gevoegd, gestoomd, gereinigd en een anti-graffiti product aangebracht. Ook worden drie nieuwe gedenkstenen met tekst geplaatst.


Joep Derksen