Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 april 2017

Klaar voor dementievraagstuk

LISSE > Met de website www.dementie-lisse.nl is deze gemeente weer een stukje dementievriendelijker geworden. Wethouder Adri de Roon (D66) lanceerde de site dinsdag 28 maart, in aanwezigheid van alle leden van de werkgroep Dementievriendelijk Lisse. Op deze website staat allerlei informatie voor mensen die geconfronteerd worden met dementie. Bij zichzelf dan wel bij hun naaste.

Dementievriendelijk Lisse is een initiatief van gemeente Lisse en Alzheimer Nederland in het kader van Samen dementievriendelijk. De Roon informeerde: ,,Het dementievraagstuk wordt de komende jaren alleen maar prangender en nijpender. Lisse heeft al wat meer vergrijzing dan gemiddeld in deze streek en in Nederland. Bij het grote publiek is dementie behoorlijk onbekend. Je kunt het niet zo gemakkelijk herkennen, zoals bij bijvoorbeeld een gebroken arm. Dat kan gemakkelijk tot onbegrip leiden.''

De website zelf is een volgende stap om de gemeente dementievriendelijker te maken. Zo was er op woensdag 29 maart een alzheimercafe en kunnen mensen met dementie en hun mantelzorgers op 9 april gaan wandelen, samen met vrijwilligers van de Spartaan. Ook worden er trainingen opgezet voor mensen, die beroepsmatig te maken kunnen krijgen met inwoners die aan dementie leiden. De Roon liet weten, dat de gemeenteambtenaren die achter de balie zitten,ook naar deze cursus gestuurd worden.

Elders in het land zijn er goede ervaringen opgedaan met het aanpassen van wegen, zodat mensen met dementie niet zo snel verdwalen. Dit gebeurt door bepaalde straten opvallend te kleuren. Als bijvoorbeeld de weg tussen het winkelcentrum en een zorginstelling voor mensen met dementie rood wordt gekleurd, is de weg terug gemakkelijker te vinden. De Roon deed nog geen toezegging, dat zo'n kleurverandering op de weg ook daadwerkelijk in Lisse zal gebeuren. Hij wacht eerst een advies van de werkgroep hierover af.