Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 april 2017

Weinig kans op werk voor bijstandsontvangers

LISSE > In dit dorp zijn 254 mensen die leven van de bijstand. Hieronder zijn 71 inwoners, die al langer dan vijf jaar in deze situatie zitten. De helft van de bijstandsgerechtigden is ouder dan 55 jaar. Commissielid Marianne Bergman (CDA) wilde woensdag 22 maart, tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën weten of deze mensen een tegenprestatie leveren voor hun uitkering.


Wethouder Adri de Roon (D66) informeerde hierop, dat 10% van deze mensen betaald werk verricht, maar tegen zo'n laag inkomen, dat ze ook nog aanvullende bijstand ontvangen. 20% Van de bijstandsontvangers doet onbetaald werk en nog eens 30% ,,neemt deel aan georganiseerde activiteiten''. Een derde van hen heeft volgens de wethouder ,,wel sociale contacten buiten de deur en 7% heeft geen contacten en is echt geïsoleerd''. Vooralsnog wordt er niet keihard opgetreden tegen mensen die langer dan twee jaar bijstand ontvangen en niet voldoen aan de verplichting om minimaal 16 weken lang vrijwilligerswerk te doen. De Roon: ,,Ik ben terughoudend geweest om die tegenprestatie in te zetten. De mensen die het nog niet deden, hebben geproefd aan het vrijwilligerswerk. Hopelijk blijven ze dat doen. We willen mensen naar werk toeleiden, maar voor een grote groep gaat dat echt niet lukken.''