Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 juni 2017

Leerlingen bedenken oplossing tegen blauwalg

OEGSTGEEST > Dat het lozen van waterstofperoxide niet helpt tegen de blauwalg, weet inmiddels iedereen wel. De plaag van deze blauwalg leek onoplosbaar, tot een aantal VWO-leerlingen zich over het probleem bogen. Zij baalden, dat ze voor de zoveelste keer niet in de Klinkenbergerplas mochten zwemmen, vanwege die blauwalg. En dus besloten Sanne van den Bogaerdt en Friso Schut om hun profielwerkstuk te schrijven over het bestrijden van de blauwalg. Ze kwamen met een bijzondere oplossing.

Mosselbanken zuiveren het water, die wetenschap is al lang bekend, maar Van den Bogaerdt en Schut gingen uittesten of een aantal mosselen ook de blauwalg weghaalt. En dat blijkt inderdaad zo te zijn. In een laboratorium van Aquon mochten de beiden proeven uitvoeren en daaruit kwam naar voren dat de Driehoeksmossel de blauwalg het beste elimineert. Deze wetenschappelijke doorbraak leverde hen een prijs op bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Dat vinden de beide jeugdige onderzoekers ,,supergaaf''.


Joep Derksen