Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 augustus 2017

Kennisoverdracht met Tsjechische burgemeester

Nieuwkoop – De burgemeester van het Tsjechische dorp Dobruška, Petr Lžičař, brengt vanaf donderdag 24 augustus een bezoek van enkele dagen aan de gemeente Nieuwkoop. Ook neemt hij een ambtenaar mee, die een kijkje in de gemeentelijke keuken mag nemen. In zijn kielzog volgen zes leerlingen van een 'kunstschool', die samen met een docent kennis maken met de lokale kunstuitingen. Zij krijgen onderwijs van kunstenaar Ans Vianen.

Het bezoek van Lzicar is het eerste officiële bezoek van een burgemeester van dit dorp, waar Nieuwkoop een officieuze vriendschapsband mee heeft. Burgemeester Frans Buijserd kijkt uit naar het bezoek en desgevraagd laat hij weten, dat hij de belangrijkste Tsjechische woorden al kent: 'Dobre den' (goedendag) en 'pivo' (bier). De afgelopen jaren heeft de organisatie 'Vriendschapsband Dobruška' al veel informele uitwisselingen gehad. Op het gebied van sport, scouting en de muziek. Ook heeft de organisatie kleding en Engelse boeken ingezameld voor een school met kansarme kinderen in het dorp van 7.000 inwoners.


Buijserd informeert: ,,Een van de doelen van dit bezoek is kennisoverdracht. Ik zou me kunnen voorstellen, dat ook volgend jaar iemand van onze gemeente daar naar toe gaat. We kunnen kijken welke gemeenschappelijke belangen we hebben. Bijvoorbeeld waar het gaat om Europese subsidies; deze aanvragen moeten door twee of drie gemeenten gelijk gedaan worden. Mijn zoektocht is, welke gemeenschappelijke belangen we met Dobruška hebben, op bijvoorbeelde de gebieden van verkeer of woningbouw. Maar ook moeten onze streekproducten toch wat meer op kunnen leveren, lijkt me. Ik weet niet of het lukt, maar niet geschoten is altijd mis. De Tsjechische burgemeester wordt op donderdagochtend 24 augustus officieel welkom geheten in de raadszaal van het gemeentehuis (Teylersplein 1) in Nieuwveen.