Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 augustus 2017

Taxussnoeisel onder druk

KAAG EN BRAASSEM – Enkele jaren geleden werd het nog groots onthaald, taxusnaalden als middel voor de productie van kankermedicijnen. Maar inmiddels is de organisatie 'Vergroot de Hoop' – voorlopig – gestopt met het ophalen van het eenjarig snoeisel van taxussen.

Door Joep Derksen

De gemeente maakt nog altijd reclame voor het inzamelen van snoeiafval van de taxus. Deze naalden bevatten namelijk de stof baccatine, wat één van de grondstoffen is voor de productie van enkele chemokuren, voor onder meer de bestrijding van prostaat-, borst- en darmkanker. Maar op de website van Vergroot de Hoop is te lezen, dat ze geen snoeisel meer inzamelen. De markt lijkt verzadigd, omdat het aanbod inmiddels veel groter is dan de vraag van de farmaceutische bedrijven voor deze taxusnaalden.


Een gemeentelijk woordvoerder laat weten: ,,Bij de buitendienst wordt nog steeds taxussnoeisel ingezameld en opgehaald. Dat gaat dus gewoon door. Wij werken met taxus voor hoop (www.taxusvoorhoop.nl) en deze organisatie gaat gewoon door met inzamelen.''