Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 augustus 2017

College zet handhaving Spijkereiland door

KAAG EN BRAASSEM – Voor enkele bewoners van Spijkereiland dreigt nog altijd een huisuitzetting. En dat kan zomaar nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 gebeuren.

Joep Derksen

Voor het gebied Spijkereiland / Blauwpolderkade legt het college van burgemeester en wethouders een bestemmingsplan voor aan de gemeenteraad. Met het nieuwe bestemmingsplan mogen eigenaren in totaal 90m2 op het perceel bebouwd hebben. De gemeente heeft onderzocht welke bewoners een groter gebouw hebben dan die 90 m2, en in welke huisjes permanent gewoond wordt. Alle eigenaren bij wie overtredingen geconstateerd werden, hebben de mogelijkheid gekregen om te reageren. Dat leidde er toe, dat er nog negen huisjes zijn waar óf een betere brandveiligheid gegarandeerd moet worden, óf waar mensen illegaal permanent in wonen. Het nemen van brandveiligheidsmaatregelen is niet zo moeilijk, maar de illegale permanente bewoners moeten écht weg, zo stelt wethouder Yvonne Peters (VVD).

Ze laat weten: ,,De raad heeft ons gevraagd om te kijken naar de persoonlijke situaties en ook maatwerk toe te passen. We willen de mensen laten behouden en gebruiken wat er vóór 2007 stond. Maar het is wel persoonsgebonden. Als het pand in andere handen overgaat, of als ze extra gaan bijbouwen bovenop die 90 m2, dan zullen we gaan handhaven.''


Sommige mensen, die al heel lang op Spijkereiland/Blauwpolderkade wonen, mogen dat de rest van hun leven ook blijven doen. Maar als ze hun huis verkopen, mag de nieuwe eigenaar daar alleen recreatief in verblijven. Peters: ,,We zijn coulant voor de mensen die er al heel lang zitten en daar juridische rechten mee hebben opgebouwd.'' Maar wie na 2007 op het eiland is komen wonen en dus wist, dat dit niet permanent mag, moet vrezen voor uithuiszetting. De wethouder: ,,We zijn niet huiverig om handhavend op te treden. Dat is onze plicht. Niemand vindt het leuk om een persoon of gezin tegen zijn zin op straat te zetten. Maar iedereen heeft er recht op, dat regels worden nageleefd.'' Wanneer start de gemeente het handhavingstraject? ,,Nadat de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft aangenomen en dat plan ook onherroepelijk is geworden. Dan nemen we de volgende stap en dat is handhaving. Dat zal nog in deze raadsperiode zijn.''