Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 augustus 2017

Wethouder Salman wil registratie van alle katten

NOORDWIJK – Dertig wethouders en vijf burgemeesters pleiten voor het verplicht chippen van alle katten. Deze bestuurders pleiten hier voor in een open brief naar de Tweede Kamer. ,,Alle gemeenten worden geconfronteerd met van huis weggeraakte dieren, die in veel gevallen helaas niet met de eigenaar kunnen worden herenigd omdat ze niet kunnen worden geïdentificeerd'', zo laten ze weten.

In 2013 werd het verplicht chippen van honden ingevoerd. Wethouder Dennis Salman en zijn collega's vinden dit ,,een goede eerste stap om dit probleem aan te pakken. Om het aantal zwerfdieren te beperken en dierenleed te voorkomen is het gewenst om ook chipregistratie voor katten verplicht te gaan stellen. Het overgrote deel van de zwervende huisdieren betreft immers katten. Waar honden aangelijnd worden uitgelaten en op plekken waar ze los mogen uitrennen onder toezicht van hun baas staan, komen katten juist niet aangelijnd en zonder toezicht op straat.''


Daarnaast willen de bestuurders de mogelijkheid krijgen om ,,diverse vormen van evenementen met dieren'' te kunnen verbieden. Dan gaat het om circussen, roofvogelshows, reptielenshows, maar ook levende kerststallen met dieren. Verder zien de burgemeesters en wethouders graag, dat er ,,voldoende bedenktijd'' komt voordat mensen een dier kunnen aanschaffen. Wie een dier heeft, dat op de CITES-lijst (van gevaarlijke en/of bedreigde diersoorten) staat, moet verplicht geregistreerd worden. Dan gaat het om verschillende soorten papegaaien, schildpadden, hagedissen, maar ook om slangen, krokodillen en zelfs schelpdieren. De Tweede Kamer heeft nog niet gereageerd op deze brief.