Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 september 2017

Duurzaamheid en recreatie ten koste van natuur

KAAG EN BRAASSEM – Deze coalitie heeft één van haar doelstellingen behaald, al is het niet helemaal op de manier waarop de politici dat drie jaar geleden voor ogen hadden. De gemeente wil graag meer bedden voor toeristen; 300 was het streefgetal. En dat aantal is bereikt, zo kon gemeenteraadslid Gino Wesselman (D66) dinsdag 5 september vertellen. ,,Als je kijkt op AirBNB hebben we de driehonderd bedden al gehaald.'' Hij riep de raadsleden daarna op om zuinig te zijn met het open landschap en dit niet ten koste te laten gaan van allerlei ontwikkelingen voor het promoten van het toerisme.

Door Joep Derksen

Maar raadslid Ruud van der Star (PRO) vroeg zich af: ,,We moeten als gemeente ook CO2 neutraal worden, dus de ruimteclaim blijft nog steeds. Gaan we helemaal met onze poten van het groen afblijven of gaan we toch wat aan duurzaamheid doen? We zetten in op natuur én recreatie.'' Inwonerraadslid Jan van der Geest (VVD) was het hier mee eens: ,,We willen ruimte geven aan ontwikkeling en vernieuwing. Je kan je ogen niet sluiten voor de buitenwereld.''


Toch zijn er voor hem grenzen aan de ontwikkelingen. De VVD wil geen zonnepanelenvelden: ,,Als je daar mee begint, komen de polders vol te liggen met die zonnevelden. Fractievoorzitter Karin van der Kaaden (CDA) ziet ontwikkelingen in het buitengebied ook wel zitten, maar dan niet weer teveel. Ze pleit voor 'extensieve en geen intensieve' recreatie. Haar collega Petra van der Wereld (SVKB) vond: ,,We leven niet in een kaasstolp, maar je kunt het buitengebied maar één keer verkwanselen. We willen wel het groen bewaren, maar het buitengebied moet niet op slot.'' Nu is het aan het college van burgemeester en wethouders om te kijken, hoe daar de beste mix in gevonden kan worden. En er mogelijkheden voor duurzaamheid en toerisme komen, zonder dat de natuur teveel wordt aangetast.