Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2017

Ruimte voor recreatie en hoogbouw

LEIMUIDEN – Het college van burgemeester en wethouders blijft vasthouden aan de plannen om Drechthoek 2 te ontwikkelen. Dat blijkt uit het dorpsperspectief, dat vorige week openbaar werd gemaakt. Wethouder Floris Schoonderwoerd verstrekte meer informatie.

Door Joep Derksen

Schoonderwoerd laat weten over dit potentiële bedrijventerrein: ,,De raad zei eerder nee tegen de financiële constructie, waarin de gemeente voor de helft risicodragend mee zou doen. Maar ruimtelijk moet het kunnen, waarbij een initiatiefnemer, niet zijnde de gemeente, het financieel moet dragen.'' De komende jaren wil het college ook, dat zowel het Dorpshart-Noord als het Dorpshart-Zuid ontwikkeld worden.

Verder wordt er extra ingezet op het behoud van groen in het dorp. Op dit moment staan er drie basisscholen bij elkaar en deze worden vervangen door één integraal kindcentrum. Veel inwoners hebben een oproep gedaan richting de gemeente, om vervolgens dat gebied niet vol te plempen met allerlei woningen, maar ook ruimte over te laten voor groen. Het college wil deze wens vervullen.

De geplande Tetriswoningen lijken er toch niet te komen. Het college kiest er voor om de verbinding met de Westeinderplassen, waar veel riet staat, te behouden in haar huidige staat. Het gebied moet beschermd worden, zo vinden de bestuurders. Binnen in het dorp komen mogelijk meer kansen voor (half) hoogbouw, 'maar wel moet er rekening gehouden worden met het karakter van het dorp', zo valt in het dorpsperspectief te lezen. Het gebied tussen de woonkern en het Westeinde is in het dorpsperspectief aangeduid als open landschap. De bebouwing van de woonkern blijft verder binnen de huidige bebouwingscontour. De scheidslijn tussen de bebouwing van de kern en het open landschap kan een groengordel worden rondom Leimuiden.

Hoewel de gemeenteraad eerder al had aangegeven, niet mee te willen werken aan een onderzoek naar de Drechtdoorsteek, lijkt het college toch rekening te houden met de komst van die doorsteek. Zo staat in het dorpsperspectief, dat Leimuiden, met name aan de noord- en oostkant, 'de verbinding met het water moet versterken'. Daarbij wordt ook gedacht aan de realisatie van passantenplekken in het dorpshart én het uitbreiden van passantenplekken bij de Drecht. Verder wordt de idee om een bankjesroute voor fietsers en voetgangers in en om Leimuiden in te voeren, ook warm omarmd. Dit idee werd enkele weken geleden geopperd in het Witte Weekblad.


De komende jaren vindt groot onderhoud plaats voor de woonstraten Kerklaan, Willem van der Veldenweg en Vriezekoop Noord. Ook de rondweg Beukenlaan, Esdoornlaan en Grietpolderweg wordt verbeterd. Het gemeentebestuur wil initiatieven voor een (dag)opvang voor mensen met beperking en ouderen en een ontmoetingsplek in de vorm van een open werkplaats ,,omarmen''. Op dit moment is hier nog geen gemeentelijk geld voor gereserveerd.