Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 oktober 2017

Plannen voor samenwerkende ondernemers

Nieuwkoop – Driekwart van de ondernemers aan het Regthuysplein en de directe omgeving willen een Bedrijveninvesteringszone (BIZ) opzetten. Dit moet er toe leiden, dat iedereen meebetaalt aan de activiteiten voor het aantrekkelijker maken van het Regthuysplein als winkelgebied. Het college van burgemeester en wethouders steunt deze plannen.

De Ondernemersvereniging Hart voor Nieuwkoop heeft de proefpeiling uitgevoerd. Maar er komt nog een officiële peiling, zo laat wethouder Paul Platen (VVD) weten. Als daar uit blijkt dat er inderdaad zo'n groot draagvlak is voor een BIZ, komt dat er ook. Alle ondernemers moeten dan extra geld betalen voor de waarde van hun pand. Dat kan oplopen tot 500 euro per jaar per bedrijfspand. Al dat geld wordt in een pot gestopt, waarmee weer 'leuke dingen' gedaan kunnen worden.


Platen benadrukt, dat dit geen gemeentelijke belasting is. Als die BIZ er komt, zorgt Nieuwkoop voor het innen van de gelden en vervolgens worden die bedragen doorgesluisd naar het nog op te richten BIZ-bestuur. De gemeente blijft ook het normale onderhoud van het Regthuysplein uitvoeren. Dan gaat het bijvoorbeeld om het ophalen van het afval en het schoon houden van het plein. Maar als de ondernemers iets extra's willen om het plein op te fleuren, dan kunnen ze daar dankzij het BIZ-geld zelf voor zorgen. Een definitief besluit over de invoering van een BIZ moet door de gemeenteraad genomen worden.