Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 november 2017

Column

Inwonerparticipatie

In deze column ben ik nogal eens kritisch over de politici en bestuurders van deze gemeente, waarde columnlezer. Maar als er positieve ontwikkelingen zijn, dan meld ik deze ook graag aan u.

Er is namelijk iets moois gebeurd in het politieke denken in deze gemeente. Jarenlang spraken politici en bestuurders over 'burgers', als ze het over u en ik hadden. Voor de rest van de wereld zijn 'burgers' hapklare brokken vlees bij het ene of andere fast food restaurant. Bovendien zorgt het gebruik van het woord 'burger' automatisch al voor afstand tussen de bestuurders en politici en de inwoners van deze gemeente.

Al jaren wijs ik politici er op, dat het woord 'burger' veel beter vervangen kan worden door 'inwoner'. En dat er dus niet gesproken moet worden over 'burgerparticipatie', maar over 'inwonerparticipatie'. Wat was ik blij verrast om een voorstel te zien, dat maandag 20 november in de gemeenteraadsvergadering besproken werd. Dit voorstel had als titel: ,,Participatief werken in overheids- en inwonerparticipatie''.

Jawel! Het B-woord is verdwenen! Een groot obstakel om de kloof tussen inwoners en politiek te overbruggen, is weg. Critici onder u zullen stellen, dat de gemeente bestaat uit meer dan alleen inwoners. En daar hebt u gelijk in, maar dit punt wordt opgevangen in het raadsvoorstel, met de zin: ,,Lees voor inwoners ook stakeholders, organisaties of maatschappelijke actoren''. En taalpuristen komen ongetwijfeld met het argument, dat 'inwonerparticipatie' niet in het officiële Nederlandse woordenboek staat. Ook dat klopt, maar dat is slechts een kwestie van tijd. In de Nederlandse taal komen er continue woorden bij, die voorheen nog niet bestonden. Kaag en Braassem neemt in Nederland het voortouw om 'inwonerparticipatie' als normaal woord in onze samenleving te gebruiken. De rest van dit land kan niet anders, dan dit goede voorbeeld volgen.


Het veranderen van het woord 'burger' in 'inwoner' heeft namelijk tot gevolg, dat de mensen het gevoel hebben, dat ze weer serieus genomen worden. En vanuit die gedachtegang is iedereen eerder bereid om met elkaar te praten, naar elkaars standpunten te luisteren en andermans standpunten ook daadwerkelijk mee te laten wegen in de besluitvorming. Het is een kleine stap voor de mensheid, maar waar het gaat om inwonerparticipatie begint bij Kaag en Braassem de victorie!