Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 november 2017

Gemeente speelt voor Sinterklaas

KAAG EN BRAASSEM – Woningbouwcorporatie MeerWonen krijgt de kans om allerlei stroken tuingrond van de gemeente te kopen. Voor in totaal slechts één euro. Het gaat om 31 stroken grond, die bij huurwoningen liggen. Met het weggeven van deze stukken grond, vangt de gemeente ook ieder jaar 2.224 euro minder aan huurinkomsten.

Door Joep Derksen

De gemeente verhuurt stroken tuingrond aan huurders van de woningcorporaties, maar wil nu de 'verhuuradministratie opschonen'. Woningbouwcorporatie MeerWonen heeft het slim gespeeld in de onderhandelingen. Zij gaven in de gesprekken duidelijk aan, dat ze niet bereid waren om voor de overname van die stukken grond geld te betalen. Daarom komt het college van burgemeester en wethouders met het voorstel om de tientallen stukken grond voor het symbolische bedrag van 1 euro over te dragen.

Waarom moeten alle inwoners en bedrijven een vaste prijs betalen, als ze snippergroen naast hun huis of onderneming willen overnemen, terwijl de woningbouwcorporatie 31 stukken grond voor in totaal slechts 1 euro kunnen krijgen? Is deze handelwijze wel rechtvaardig ten opzichte van de andere inwoners, die wél flink in de buidel moeten tasten? Vindt het college dit geen verspilling van belastinggeld? Een ambtelijk stuk geeft toelichting: ,,De reden om af te wijken van de algemeen geldende snippergrondprijs is dat het hier gaat om een verkoop aan een woningcorporatie waardoor deze grond niet op de vrije markt komt. Voor een woningcorporatie geldt dat de normaal gesproken, door de gemeente gehanteerde grondprijzen, niet worden doorberekend in de huurprijzen. Ook heeft de woningcorporatie aangegeven geen middelen te hebben om deze stroken grond tegen de sociale grondprijs over te nemen. Ons doel is om deze gronden in één hand te brengen en de juridische situatie in overeenstemming te brengen met de feitelijke situatie.'' Voor die ene euro krijgt MeerWonen een totaal van 1.348 m2 grond in haar bezit.


Een gemeentelijk woordvoerder laat weten: ,,Snippergroen komt in de eerstgenoemde gevallen op de vrije markt. De verkoop aan een woningcorporatie betekent dat deze stroken grond niet op de vrije markt komen maar bij een huurwoning betrokken worden. Mocht deze huurwoning (ooit) op de vrije markt verkocht worden dan vindt een verrekening plaats.'' Is een prijs van 1 euro voor snippergroen wel rechtvaardig ten opzichte van de andere inwoners, die wél flink in de buidel moeten tasten? De woordvoerder: ,,Deze keuze is dus goed verdedigbaar.'' Vindt het college dit geen verspilling van belastinggeld? ,,Gelijke gevallen worden gelijk behandeld maar ongelijke gevallen ook ongelijk. Er vindt geen verspilling van gemeenschapsgeld plaats, sterker nog, de gemeente kan haar huuradministratie voor deze stroken verkleinen.''