Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 december 2017

'Niet alleen bronscheiding, maar ook nascheiding'

KAAG EN BRAASSEM – ,,De wens tot nascheiding in combinatie met bronscheiding wordt opgenomen in een nieuwe aanbesteding van restafval bij Cyclus.'' Dit laat wethouder Yvonne Peters (VVD) weten, naar aanleiding van een raadsdiscussie over de tarieven voor de afvalstoffenheffing.

Door Joep Derksen

Maandag 4 december bogen de gemeenteraadsleden zich over de vraag, of het 'diftar' (gedifferentieerde tarieven) betalingssysteem voor het ophalen van afval al op 1 januari 2018 moet worden ingevoerd. Drie jaren lang gingen alle politieke partijen er van uit, dat dit ook daadwerkelijk zou gebeuren. Maar twee maanden geleden kwam het college van burgemeester en wethouders als een duveltje uit een doosje met een voorstel om van volgend jaar een overgangsjaar te maken. De inwoners kunnen dan hun afval op de oude manier weggooien, maar het tarief dat ze in 2019 betalen wordt bepaald door hoe vaak ze hun restafvalbak langs de kant van de weg zetten.

Opvallend was het pleidooi van meerdere partijen om niet alleen het diftar in te voeren, maar ook om de afvalcentrale Cyclus te bewegen om aan nascheiding te doen. Het was raadslid Hans Klink (PRO), die het eerste voorstel deed om ook in te zetten op het 'nascheiden' van afval. Dat betekent, dat al het restafval nog eens extra gecontroleerd wordt op de aanwezigheid van plastic, papier en andere herbruikbare materialen. ,,We moeten ook inzetten op nascheiding. Afvalverwerkers gaan steeds meer die kant op, eventueel in combinatie met diftar. Een combinatie van nascheiden en diftar is het meest succesvol, zo blijkt uit resultaten bij andere gemeenten.'' Zijn partij wil hiervoor een voorstel indienen. D66 en SVKB reageerden hier positief op. Peters liet naar aanleiding van berichtgeving op Twitter door uw journalist hierover weten, dat de gemeente gaat inzetten op nascheiding, samen met bronscheiding (het scheiden van afval door de inwoners zelf), zodra een nieuwe aanbesteding van het restafval wordt uitgeschreven.


Meerdere partijen uitten hun teleurstelling, dat het college nog altijd geen regeling heeft opgesteld, zodat mensen met medisch afval financieel ontzien worden bij het vaststellen van de tarieven voor de afvalstoffenheffing. Dit onderwerp wordt verder besproken in de gemeenteraadsvergadering van maandag 18 december.