Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 januari 2018

Felle oppositie tegen komst huis

[RIJNSATERWOUDE] Een bewoner aan de Herenweg heeft zijn buren verenigd; in hun oppositie tegen zijn woningbouwplannen aan de Herenweg 14b. Hij heeft een plan ingediend om een huis te mogen bouwen op een plek, dat nu nog behoort tot het buitengebied. Het college van burgemeester en wethouders vindt het prima, maar de omwonenden waarschuwden maandag 8 januari voor een precedentwerking.

Joep Derksen

Inspreekster Dupré wees er op, dat de gemeenteraad zelf eerder heeft laten weten, dat verdichting van de bouwlinten voorkomen moet worden. ,,Op boezemlinten als de Herenweg is nieuwe bebouwing maar zeer beperkt mogelijk. Doorzichten moeten behouden blijven om de kade herkenbaar te houden. Nu woningbouw toestaan zet de sluis open voor meerdere woningen en verdichting voor het openbare karakter van het lint.''

De initiatiefnemer voor de woningbouw heeft nog geen enkele bouwtekening laten zien aan de omwonenden, zo werd deze avond duidelijk. Dat leidde tot een kritische opmerking van raadslid Ilse van der Poel (PRO). ,,Overleg met omwonenden is geen juridische vereiste. Maar als je er serieus in bent, eis je (als gemeente, JD) van de aanvrager dat hij of zij dit overleg serieus neemt.''


Op de vraag of de bouw van deze woning op Herenweg 14b een precedentwerking kan hebben op toekomstige woningbouw in die omgeving, reageerde wethouder Herman Haarman (D66), dat hij niet denkt, dat dit zo is. ,,In het lint er direct naast zijn er agrarische percelen. Hier rust een woonbestemming op; daarnaast zijn het agrarische percelen. Daar wordt door de provincie en door ons heel terughoudend gereageerd, waar het gaat om het toevoegen van woningen.'' Raadslid Thijs Mooren (CDA) vroeg zich af, waarom de initiatiefnemer per sé op die plek een nieuw huis voor zichzelf wil bouwen. ,,Hij kan toch ook in een bestaand huis gelijkvloers wonen?!” De raadsleden bespreken de mogelijke komst van dit huis verder in de oordeelvormende raad op maandag 22 januari.