Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 januari 2018

Steun bij zelfstandig wonen

[KAAG EN BRAASSEM] De gemeente wil Tom in de Buurt helpen met het tijdelijk onderbrengen van mensen met een licht verstandelijke beperking. Zelfstandigheidscoaches moeten de deelnemers thuis trainen, zodat ze uiteindelijk (min of meer) zelfstandig kunnen wonen.

Het gemiddelde IQ van de inwoners ligt op 100. Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben een lager IQ dan gemiddeld: hun IQ ligt tussen de 50 en 85. Deze beperkte intelligentie kan zorgen voor moeilijkheden op het gebied van sociale aanpassing en zelfredzaamheid. Vaak hebben mensen met een LVB daarom ook andere problemen. Zo kan iemand met een LVB ook last hebben van verslavingsproblematiek, psychische problematiek, gedragsproblemen of financiële problemen. De juiste ondersteuning is belangrijk om goed mee te kunnen doen in onze maatschappij.


Tom in de buurt biedt een breed palet van activiteiten, voorzieningen en ondersteuning die inwoners verder helpen. Voor elke inwoner met een vraag, of het nou gaat om ondersteuning thuis of de wens iets voor een ander te betekenen kan Tom in de Buurt volgens de gemeente 'een passende mix te maken binnen de mogelijkheden'. Er komt dus extra begeleiding, onder meer voor een aantal volwassenen met een licht verstandelijke beperking, die nu nog bij hun oudere ouders inwonen. Die mensen hebben vaak niet genoeg vaardigheden om op zichzelf te wonen, als hun ouders wegvallen. Om dat niveau toch te bereiken, hebben ze een langere periode specifieke ondersteuning nodig om zich de benodigde vaardigheden eigen te maken. Zodat ze met minimale ondersteuning toch zelfstandig kunnen wonen.'' Daarnaast zijn er jongeren met een licht verstandelijke beperking tussen 18 en 25 jaar. Ook zij moeten langdurig ondersteund worden om op zichzelf te kunnen gaan wonen.