Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 januari 2018

Balen van nieuw afvalbeleid

LEIMUIDEN – De bewoners van Park Meerewijck balen als een stekker. De gemeente Kaag en Braassem voert een nieuw afvalbeleid in, waardoor iedereen veel verder moet lopen om de afvalzakken weg te brengen. En regelmatig werkt de ondergrondse afvalcontainer onderaan de dijk niet, of zit die vol. Waarna de inwoners hun afval maar naast de container neer zetten. Het geduld van de parkbewoners is op en Annette Groeneveld, voorzitter van de Coöperatieve Vereniging, onderneemt actie.

Groeneveld woont helemaal achteraan op het park; om de ondergrondse container te bereiken, moet ze ruim 500 meter lopen. Terwijl ze met een plastic zak in de hand de wandeltocht onderneemt, geeft ze aan: ,,Ik ben goed ter been, maar dat geldt niet voor alle bewoners van de Meerewijck. De vuilnisbak is erg ver weg en hij is heel vaak vol. Mensen gaan zakken er naast zetten en zo wordt het hele dorp een stortplaats.''

Ondertussen komt de 83-jarige Edith Manvis met haar auto aangereden. Het is voor haar onmogelijk om de afstand van haar huis naar de afvalcontainer lopend af te leggen. ,,Ik ben invalide en loop zo langzaam als een slak.'' Ze moet haar auto aan de overkant van de weg parkeren en is daardoor gedwongen om twee keer die straat met hard rijdende auto's over te steken. Het stoepje bij de container zorgt al voor enorme problemen: ,,Het is moeilijk hoor, mijn kniebanden zijn gescheurd.'' Hulp vragen aan de buren, om voortaan het afval weg te brengen, blijkt geen optie; de meesten zijn vaak van huis, zo licht Manvis toe.


Wat de dame op leeftijd betreft, krijgt Park Meerewijck zo snel mogelijk weer de beschikking over haar eigen afvalsysteem, waarbij iedereen hun afval in bovengrondse bakken kon gooien. ,,De gemeente is gewoon Meerewijckje aan het pesten.'' Groeneveld neemt het voor de parkbewoners op: ,,Zet gewoon een bovengrondse container neer op ons park, die op een chip werkt. Zo kan de gemeente ook controleren, hoe vaak iemand afval weg gooit.'' Wethouder Yvonne Peters was niet bereikbaar voor commentaar. Het filmpje is te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=4ZvZe3c8yng.