Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 juli 2018

170.000 euro voor langer rondje schaatsen


[KAAG EN BRAASSEM] Het college van burgemeester en wethouders stemt in met het overmaken van 170.000 euro aan de gemeente Leiden. Dat geld kan dan gebruikt worden om een 333 meter lange schaatsbaan aan te leggen. Wel is er een keiharde voorwaarde: de gemeente maakt dit geld alleen over, als de ijsverenigingen in de regio via crowdfunding minimaal 1,4 miljoen euro ophalen. Tot nu toe is van dit bedrag nog maar 111.000 euro gerealiseerd.

De gemeente Leiden gaat in ieder geval een schaatsbaan aanleggen van 250 meter lang. Maar heeft toegezegd mee te willen werken aan een langere baan, als hier uit de wijde omgeving geld voor beschikbaar wordt gesteld. De ijsverenigingen in Kaag en Braassem hebben stevig gelobbyed richting de politiek. En met succes, zo blijkt.

Maar waarom moeten inwoners, die niets hebben met schaatsen, toch meebetalen aan zo'n langere ijsbaan? Terwijl de gemeente voor andere zaken juist het motto heeft: 'De gebruiker betaalt'? Wethouder Yvonne Peters (VVD): ,,Het is heel moeilijk om zwembaden en ijsbanen zelfstandig te laten draaien. Leiden steekt de nek uit en gaat voor een 250 meter baan met een sluitende exploitatie. Dit bedrag van 170.000 euro is eenmalig en geen structureel geld voor een 333-meter baan. Wij vinden dat al die schaatsclubs, waar veel jeugdleden schaatsen, het verdienen om een eenmalige bijdrage te doen.''

Gaat de gemeente nu ook aan Leiden vragen om mee te investeren in zwembad De Tweesprong? Dat blijkt niet zo te zijn. Peters: ,,Een schaatsbaan is iets anders dan een zwembad zoals wij die hebben. Niet elke gemeente zou een eigen zwembad hebben. Maar wij denken dat we met ons zwembad voldoen aan een lokale vraag, waarbij mensen ook in de winter leszwemmen kunnen krijgen.''