Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juli 2018

Column


Knopjesdrukker

Met open mond zat ik vorige week te luisteren naar de gemeenteraadsleden, waarde columnlezer. Al bijna een jaar komt er de ene of andere man naar de raadsvergadering, om daar een knopje in te drukken wanneer een politicus aan het woord is. Nee, dat is geen slavenarbeid; hij wordt er goed voor betaald. Dit zou maar een tijdelijke oplossing zijn, totdat een nieuw 'card reader systeem' wordt ingevoerd.

We leven namelijk in het jaar 2018 (en zijn al hard op weg naar 2019) en dus is het niet meer van deze tijd om zo'n werkje handmatig uit te voeren. Het kan namelijk volledig automatisch met dat kaartleessysteem. De eerste vijf jaar moet er een extra investering gedaan worden van 1.600 euro per jaar, maar daarna verdient dit systeem haar geld terug. Ik geef toe; 1.600 euro is een maandsalaris waar sommige inwoners alleen maar van kunnen dromen, maar op een gemeentelijke begroting, waar het gaat om vele tientallen miljoenen euro's, is dit in feite een schijntje.

Het invoeren van zo'n automatisch kaartleessysteem zou dus een appeltje-eitje moeten zijn. Niet alleen gaat de CO2-uitstoot omlaag, omdat de betreffende man niet meer naar de raadszaal moet rijden. Ook gemeenteraadslid Gino Wesselman is van een probleem verlost: hij wordt niet meer verward met 'Pepijn Wesselman'; een naam die nogal eens in beeld verschijnt als Gino aan het woord is. En, het allerbelangrijkste, dit is gewoon een goede investering.

Enorm was mijn verbazing, dat de twee grootste politieke partijen; PRO en SVKB, opeens koudwatervrees hadden. Zij willen liever tot in lengte van jaren een persoon hebben, die op een knopje drukt, dan dat ze een automatisch systeem willen invoeren. Dat over een aantal jaren nog goedkoper is ook. En waar geen fouten mee gemaakt worden. ,,Voor ruim 28.000 euro kunnen we dingen doen die belangrijker zijn'', stelde Hans Klink (PRO), maar wat voor dingen dat wel zijn; daar kon of wilde hij geen antwoord op geven. En Ger van Emmerik (SVKB) vond het handwerk ,,prima functioneren''.

Het is te gek voor woorden. Juist door het invoeren van dit systeem, bespaar je op termijn juist geld en dat geld kun je voor al die mooie dingen gebruiken. Als deze twee grootste politieke partijen – die een meerderheid vormen in de raad – daadwerkelijk te besluiten tegen dit kaartleessysteem, dan verzakt deze politieke vertegenwoordiging tot een kruideniersraad. Waarbij de raadsleden toch liever de spruitjeslucht prefereren, om vervolgens angstvallig te klagen over 'die moderne tijd'. Kiezen voor een knopjesdrukker in plaats van een elektronisch systeem; beste raadsleden van PRO en SVKB: het wordt tijd om even wakker te worden en te beseffen dat we in 2018 leven.