Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 juli 2018

Column


Terug

Deze column is geschreven in het jaar 2150, waarbij ik terugkijk op Nederland in het jaar 2018. Wat is er sinds die tijd toch veel veranderd! In 2018 reden mensen nog zelfstandig in hun auto's; met jaarlijks honderden doden en duizenden gewonden tot gevolg. Om over de dagelijkse files nog maar te zwijgen. Gelukkig werd in 2031 een wet ingevoerd, die bepaalde, dat auto's alleen nog computergestuurd de weg op mogen gaan. Hiermee behoorden verkeersslachtoffers en files tot het verleden.

Kunt u zich voorstellen, dat mensen willens en wetens kleine bommetjes naar elkaar gooien? En dan genieten van het lawaai, daarbij het risico lopend zichzelf of een ander te verwonden? Natuurlijk niet. Toch was dat 132 jaar geleden iets wat plaatsvond. Tijdens iedere jaarwisseling werd voor miljoenen euro's (de toenmalige munteenheid) aan knalvuurwerk de lucht in geschoten. Waardoor er tevens een enorme milieuverontreiniging plaatsvond. Overigens; aan de rokende schoorsteenpijpen bij de Rotterdamse haven werd toentertijd helemaal niets gedaan, al was er wel ophef over Twentenaren die een paasvuur afstaken.

Nu kunnen we het ons niet meer voorstellen, maar in die tijd mochten katten nog onaangelijnd rondlopen, wat leidde tot de dood van ruim twintig miljoen vogels per jaar. In Nederland alleen. En iedereen kon nog een sigaret opsteken; in de buitenlucht nog wel! Waarmee niet alleen het eigen leven met drie minuten per sigaret verminderde, maar ook de longetjes van kinderen in de omgeving, teug na teug, vernietigd werden.

Vliegtuigen waren er toen al. Nee, niet de modellen die wij tegenwoordig gewend zijn, die aangedreven worden op de zonne-energie. Gelukkig ontdekten wij deze eeuw de mogelijkheid om zonnewarmte om te zetten in energie voor aandrijvingssystemen. Dat betekende direct het einde van de kerosinestrepen in de lucht, om nog maar te zwijgen van het lawaai dat vliegtuigen toen maakten. Het is grappig, te bedenken dat in 2018 vliegtuigen nog vlak over de huizen van de mensen vlogen, waarbij het lawaai de honderd decibel vaak oversteeg en de kopjes in de kasten stonden te rinkelen.

In de vorige eeuw maakten ze zich nog zorgen over de opwarming van de aarde. Het is bijna niet te geloven, maar er was toen een ware hype aan opwarmingsverhalen. Waarop vervolgens weer radicale politieke besluiten werden genomen. Indertijd dachten de mensen namelijk, dat zij daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen op de natuur. Ja, of onze ster, de zon, zich zorgen maakt over wat Jan Janssen in Lutjebroek wel of niet heeft gedaan. Nu, anno 2150, weten we dat de temperatuurwisselingen op aarde direct te maken hebben met de hoeveelheid zonnevlammen, die de zon jaarlijks uitbraakt. En dat CO2 niet opwarming veroorzaakt, maar dat een toename van de CO2 juist een gevolg is van de opwarming van de aarde.

De mensen wisten toen nog niet, hoe weinig ze wisten. Zou u nog in 2018 willen wonen?