Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 juli 2018

Kosten versus klimaatrobuustheid


[KAAG EN BRAASSEM] Enkele tonnen per jaar uitgeven, om de gemeente voor te bereiden op een megaregenbui, die mogelijk nooit zal plaatsvinden. De raadsleden zijn niet enthousiast over dit voorstel, zo bleek woensdag 4 juli tijdens een informatieavond voor politici.

Consultant Wouter Stapel van Royal Haskoning DHV gaf een lesje 'Anticiperen op klimaatverandering'. De gemeente moet de komende jaren er voor zorgen, dat Kaag en Braassem goed is voorbereid op zaken als hitte, droogte, hemelwateroverlast en risico op overstromingen. Zodat Kaag en Braassem 'klimaatrobuust' is. Stapel stelde voor, om de komende vijf jaar in totaal 1 miljoen euro te investeren in zaken als het afkoppelen van het rioolstelsel op het hemelwater. En wanneer bestaande rioleringen vervangen worden, zou dit moeten gebeuren door een nieuw systeem, waarbij het afval uit de toiletten in een andere pijp komt, dan het regenwater. Dit is een extra investering van 800.000 euro voor de komende tien jaar.

De raadsleden kregen vervolgens een plaatje te zien met de gevolgen van een bui, die waarschijnlijk niet de eerstkomende 50 jaar zal vallen. Echt indruk maakte het niet. Raadslid Gino Wesselman (D66): ,,We hebben geen van allen verstand van regen en we gaan nu een richting aangeven waar we naar toe moeten.'' Zijn collega Hans Klink (PRO) wees er op, dat het Zuideinde af en toe 'blank' staat van het regenwater. Maar wethouder Yvonne Peters vroeg zich vervolgens af: ,,Als het water alleen op straat staat en binnen een dag weer weg is; vinden wij dat acceptabel?'' Ze wees er op, dat Kaag en Braassem nu al een dure gemeente is, waar het gaat om de rioleringkosten voor de inwoners. De gemeenteraadsleden lijken er voorstander van te zijn, dat alleen de echte knelpunten in de gemeente worden aangepakt. Dit onderwerp wordt later besproken in een raadsvergadering.