Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 oktober 2018

BIZ voor bedrijventerrein Veenderveld


[ROELOFARENDSVEEN] Twee ondernemers, Barry Verdel en Peter Akerboom, hielden maandag 1 oktober een gepassioneerd pleidooi voor het invoeren van een Bedrijveninvesteringszone (BIZ) voor het bedrijventerrein Veenderveld. Met die BIZ worden alle ondernemingen op Veenderveld verplicht om mee te betalen aan zaken als beveiliging en zout strooien bij gladheid.

JOEP DERKSEN

Er is al een parkvereniging op Veenderveld, die deze taken uitvoert en de meeste bedrijven op dit industrieterrein betalen daar ook voor op vrijwillige basis. Maar er zijn een handvol ondernemingen die dit geld er niet voor over hebben. En deze zogeheten 'freeriders' zorgen toch voor onrust. Daarnaast zijn Verdel en Akerboom voorstander van een verplichte bijdrage, zodat de komende vijf jaar ook een garantie is, dat de inkomsten door kunnen blijven gaan.

De gemeenteraad moet toestemming geven voor het invoeren van een BIZ, waarbij de gemeente de ondernemers op Veenderveld een extra belasting op de WOZ oplegt. Deze opbrengsten worden doorgesluisd naar het parkmanagement van Veenderveld.

Het zag er naar uit, dat de politiek er wel oren naar heeft. ,,Dit raadsvoorstel lijkt een ABC-tje'', concludeerde Marcel Doze (CDA). Maar Martien Wesselman (SVKB) had nog wel twijfels: ,,Wat is het belang van de gemeente om een kassiersfunctie te spelen, voor bedrijven die het prima zelf organiseren? We halen ons werk op de hals voor het ambtelijk apparaat en waarom zouden we service verlenen, die niet zou hoeven?''

Hierop had wethouder Yvonne Peters (VVD) wel een antwoord. ,,De gemeente is er eigenlijk om dingen te doen, die de mensen niet zelf kunnen doen. De ondernemres gaven aan, dat ze al heel veel zelf doen. Maar wat hen net niet lukt, is die paar ondernemers mee te laten doen, die daar vrijwillig geen zin in hebben. Je krijgt dan een freeridersgedrag, waar je als gemeente van kunt zeggen, dat het niet de bedoeling is. Op het moemnt dat je als gemeente een bedrijventerrein hebt, dat er verzorgd uitziet, blijft de waarde van de panden hoog en dat heeft gevolgen voor onze WOZ-inkomsten.'' Als de gemeenteraad op 15 oktober instemt met een BIZ voor Veenderveld, dan is de verwachting dat er nog meer aanvragen voor een BIZ komen, zo liet de wethouder weten. ,,Ik sluit niet uit dat andere bedrijventerreinen dan wel winkelgebieden het voorbeeld zullen volgen.''