Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2018

Bomen planten in de strijd tegen honger


LEIDEN – Veel kinderen die opgroeien, dromen er wel eens van, dat ze de honger uit de wereld kunnen krijgen. Dan groeien ze op en gaan hun eigen carrierepad op, waarbij die mooie dromen naar de achtergrond verdwijnen. Wim van der Zwan heeft nu echter de mogelijkheid om die droom realiteit te laten worden. Hij zet zich helemaal in om growboxxen te plaatsen in India. Het moet leiden tot nieuwe bossen met fruitbomen en groenten, die allemaal groeien in een omgeving waar tot nu toe niets kon groeien.

JOEP DERKSEN

Wim van der Zwan (57) groeide op in Leiderdorp. De basis voor zijn opleiding en latere carriere heeft hij gelegd op het Visser 't Hooft. Hij had het hart van jongs af aan al op de goede plaats zitten: ,,Ik wilde altijd al mensen helpen en daarom ben ik eerst de zorg in gegaan, om fysiotherapeut te worden.'' Na enkele carrierestappen kon Van der Zwan zich manager noemen en werd hij onder meer verantwoordelijk voor het invoeren van de OV-chipkaart voor studenten. Veel multinationals maakten gebruik van zien diensten en Van der Zwan was een gevierd man in zakelijke kringen.

Maar onderhuids begon het drie jaar geleden bij hem te borrelen. Hij haalde geen voldoening meer uit zijn werk. ,,Ik zette grote projecten op bij bedrijven als KLM en ING, maar het bevredigde me niet meer.'' Zijn leven nam een enorme wending, toen Van der Zwan een artikel las over de problemen van de beschikbaarheid van voedsel voor opkomende economieën. ,,Als je in Leiden door het centrum loopt, kun je iedere tien meter wat te eten halen. Dan vergeet je al gauw, dat wereldwijd tachtig miljoen mensen elke dag honger hebben.''

,,Kan ik een bijdrage leveren aan de oplossing tegen het hongerprobleem?'', zo stelde Van der Zwan zichzelf de vraag. Hij ging zoeken op internet en kwam terecht bij de Growboxx; een idee van de Nederlander Pieter Hoff. Zo'n Growboxx is in feite een bio-afbreekbare kartonnen bak vol met voedingsstoffen en water. Deze bak wordt in de grond geplaatst, waar vervolgens een (fruit)boom in geplant wordt. Zo heeft de boom een jaar voldoende voeding, om haar wortelstelsel te ontwikkelen, zodat hij na een jaar stabiel in de grond staat. ,,Dit is het!'', besefte Van der Zwan. ,,Niet alleen kun je helpen het hongerprobleem te verminderen, maar ook draagt het planten van bomen bij aan de strijd tegen de klimaatverandering.''

Van der Zwan zegde zijn baan op en richt zich nu volledig op de introductie van de Growboxx in India. De eerste test is gelukt en binnenkort worden 400 fruitbomen geplant in Rajasthan; een provincie zo groot als Italië. ,,Nu is het moment, om het te doen. Mijn dochter is het huis uit en ik heb geen relatie. Ik hoop, dat we uiteindelijk op veel plaatsen fruitbomenbossen kunnen aanleggen, waarbij het dichtstbijzijnde dorp inkomsten krijgt uit het behoud van zo'n bos.'' Meer weten? Volg Van der Zwan op: www.ourcolourisgreen.com.