Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 november 2018

Onrust over jeugdzorg


STREEK – Steeds meer gemeenten in Holland Rijnland verlaten het zinkende jeugdzorgschip. En dat leidt tot grote ongerustheid bij de raadsleden van de gemeente Nieuwkoop.

Enkele jaren geleden spraken elf van de dertien gemeenten in Holland Rijnland af, dat ze de kosten voor jeugdzorg samen zouden betalen. De rijksbijdrage voor jeugdzorg daalde in vier jaar van 114 miljoen euro naar 88 miljoen euro in 2017. Alleen Kaag en Braassem en Alphen aan den Rijn besloten om zelfstandig contracten af te sluiten met jeugdzorgaanbieders; hierdoor konden waren deze gemeenten in staat om de kosten binnen de perken te houden. Terwijl de overige gemeenten vele miljoenen euro's moesten bijleggen.

Nu hebben vier gemeenten in de Leidse regio besloten, dat zij de Jeugdzorglasten gezamenlijk oppakken. En dus uit het samenwerkingsverband van de twaalf gemeenten stappen. Fractievoorzitter Tom de Kleer (VVD) verwoordde de zorgen van de gemeenteraadsleden: ,,Die gemeenten in de Leidse regio hebben besloten om samen door te gaan. Als gemeente voelen we ons in ons eentje.'' Hij riep de verantwoordelijk wethouder Bernadette Wolters op om nog dit jaar een debat hierover te organiseren. Wolters beloofde dit, maar zij lijkt niet enthousiast te zijn om het voorbeeld van Kaag en Braassem en Alphen te volgen. ,,We willen voorkomen dat we opnieuw een administratieve lastendruk bij de instellingen gaan leggen. Het bundelen van krachten willen we niet op voorhand loslaten.''