Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 november 2018

Telexperiment tijdens verkiezingen


Nieuwkoop – In Nieuwkoop wordt de officiële uitslag van de verkiezingen voor provinciale staten en waterschappen pas de dag na de verkiezingsdag (woensdag 20 maart) bekend. Tenminste, als de gemeenteraad instemt met een collegevoorstel om mee te doen aan het experiment 'Centraal tellen'.

Voor de kiezer zelf verandert er weinig; iedereen kan zijn of haar stem uitbrengen op een van de stembureaus. Maar na sluiting van de stembussen vindt er alleen een voorlopige telling plaats om te zien hoeveel stemmen de verschillende partijen hebben gekregen. Daarmee kan wel alvast diezelfde avond een voorlopige uitslag bekend worden gemaakt. De kandidaten zelf moeten echter nog een dag in onzekerheid zitten, omdat het tellen van de op de kandidaten uitgebracht stemmen pas op 21 maart gebeurt. Bij dat tellen mag overigens iedereen aanwezig zijn.

Met dit experiment hoopt de gemeente, dat er bij het tellen minder fouten gemaakt worden. Omdat de vrijwilligers van menig stembureau soms tot diep in de nacht de stemmen moeten tellen. Wanneer het tellen van de individuele stemmen een dag later plaatsvindt, kan dat zonder tijdsdruk. Omdat er geen noodzaak meer is om de voorlopige uitslag bekend te maken. Het college wil dit telexperiment ook bij de Europese Parlementsverkiezing laten plaatsvinden. De raad moet hier de komende maand een beslissing over nemen. Daarna bepaalt het Ministerie van Binnenlandse Zaken welke gemeenten mee mogen doen aan dit experiment.