Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2019

25% sociale woningbouw én studentenappartementen


Wethouder Huizing naar onderhandelingstafel met Universiteit Leiden

OEGSTGEEST – De geest van ex-wethouder Huri Sahin waarde donderdag 24 januari nog door de raadszaal in het gemeentehuis. Het was niet zo, dat de raadsleden opeens allemaal de '25% sociale woningen' norm omarmden. Maar de gemeenteraad maakte zich wel hard, om 25% sociale woningen te krijgen op het bouwgebied Nieuw Rhijngeest Zuid, dat in handen is van de Universiteit Leiden. Bovendien, zo stelde de raad, moeten de geplande studentenappartementen op dat terrein niet worden beschouwd als 'sociale woningen'. Maar deze flatjes met een relatief lage huur komen dan nog eens bovenop de sociale woningbouw.

Raadslid Eelke van den Ouweelen (Lokaal) beklaagde zich er over, dat de oppositiepartijen niets in de melk te brokkelen hadden. Het pleidooi voor 25% sociale woningbouw op het Universiteitsdeel van Nieuw Rhijngeest Zuid was namelijk al in het presidiumoverleg afgetikt. Van den Ouweelen: ,,Wij zijn voor voldongen feiten geplaatst en dat maakt het lastig om je werk te doen als oppositie. Regeren is vooruitschuiven. Een aantal zaken worden bij de universiteit over de schutting gegooid. Als oppositie voel ik mij monddood gemaakt.'' D66-raadslid Bus sprak zelfs van 'paniek' bij de coalitiepartijen VVD, CDA en PrO.

PrO-raadslid Van Driel: ,,Elke mogelijkheid voor een bijdrage aan sociale huisvesting is van grote waarde. We willen het grootste project van Oegstgeest, Nieuw Rhijngeest Zuid, dat in handen is van de Universiteit Leiden, voorzien van 25% sociale huur.''

Ook riep de raad het college nog op, om zich hard te maken voor de realisatie van huizen, die net boven de sociale koop zitten, of huurhuizen die vallen onder de categorie 'middenhuur'. Wethouder Huizing zegde toe, dat hij zijn best zou doen. Sven Spaargaren (VVD) deelde een sneer uit naar regionale critici op de Oegstgeester politiek en constateerde: ,, Als wij hier én sociale huurwoningen én studentenwoningen gaan bouwen, dan kan de PvdA Leiden alleen maar jaloers toekijken.'' Maar raadslid Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) besloot: ,,Voor mensen die een betaalbare woning willen kopen, is er geen plek. Oegstgeest is er alleen voor de happy few. Dat is een zure constatering.'' Haar partij blijft zich zorgen maken over de reactie van de Universiteit Leiden. Wanneer wethouder Huizing namelijk er op uitgestuurd wordt met het onderhandelingspunt van 25% sociale woningbouw én daar bovenop nog studentenhuisvesting, zal de Universiteit daar een aantal wensen tegenover stellen. Zoals de mogelijkheid voor meer (en wellicht hogere) hoogbouw.

Raadlid Van der Hoeven (CDA) was niet onder de indruk van de tegenwerpingen: ,,Ik zit met plaatsvervangende schaamte te luisteren naar de oppositie en ik gun het dorp een betere oppositie.''