Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2019

Giulia en Roos houden voetpad veilig


Oude Wetering / Roelofarendsveen – De 11-jarige Giulia en Roos van basisschool De Klimboom (Rembrandt van Rijnsingel 17) zorgen voor een stukje verkeersveiligheid rondom de school. En tegelijkertijd pakken ze een oneerlijke situatie aan, waar veel leerlingen blij mee zijn.

Roos en Giulia zitten in groep 8 en al jaren zien ze bijna-ongelukken gebeuren op het voetpad naast de school. Fietsers en scootmobielers maken grif gebruik van dat voetpad, maar ze worden regelmatig verrast door de leerlingen, die in de pauzes naar het voetbalveld rennen om daar te kunnen spelen.

En zo verzonnen de meisjes, dat het goed zou zijn om een zelf gemaakt verkeersbord te plaatsen. Eerst gingen ze praten met wethouder Yvonne Peters en zij steunde dit initiatief. Daarna schreven Giulia en Roos een verkeersbordontwerpwedstrijd uit onder alle kinderen van de groepen 6, 7 en 8. Roos: ,,Het verkeer naast de school is gevaarlijk. Daar loopt een voetpad, maar fietsers letten niet op als wij er oversteken. We willen ongelukken voorkomen, want die fietsers gaan best wel hard. Ze weten waarschijnlijk niet, dat het een voetpad is.''

Bosjes

De jongedames bedachten niet alleen voor een verkeersbord bij het voetpad, maar ook voor twee borden op het schoolplein zelf. Roos: ,,Op het schoolplein zijn bosjes, waarbij iedere juf weer wat anders zegt over hoe ver je in die bosjes mag gaan. Dat is oneerlijk. Deze borden staan er om duidelijk te maken, tot waar je mag gaan.''

Giulia vult aan: ,,Als je namelijk te ver de bosjes in ging, werd je gestraft. Eerst kreeg je een waarschuwing en daarna moest je een pauze binnenblijven.'' Maar nu is die oneerlijkheid verleden tijd. De borden met prachtige tekeningen geven duidelijk aan, dat waar de leerlingen wel en niet mogen komen.

Één ding vinden Roos en Giulia wel jammer, dat ze niet hun eigen ontwerp hebben mogen uitkiezen. Maar bij de onthulling stralen ze: ,,Het is goed gelukt; je kunt echt zien, dat deze getekend zijn.'' Na de zomervakantie gaan de meisjes naar de middelbare school, maar: ,,Het is leuk, dat deze borden hier de komende jaren staan. Als we hier later nog een keer komen, dan zie je ze nog en denk je: 'Oja, dat hebben wij geregeld'!”