Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 maart 2019

Derde afvalcontainer voor inwoners


Wethouder wil afvalscheidenwedstrijd

Nieuwkoop – De inwoners van Nieuwkoop krijgen waarschijnlijk een derde afvalbak voor hun huisdeur te staan. In die bak moet het oud papier gegooid worden. De gemeente hoopt, dat hiermee veel meer mensen hun papier gaan scheiden van het restafval.

Met de komst van die blauwe papierafvalbak wil het gemeentebestuur er voor zorgen, dat iedere inwoner volgend jaar maximaal 100 kilo aan restafval weggooit. In 2025 moet dat aantal kilo's zelfs gedaald zijn tot 30. Daarom moet de gemeenteraad zich binnenkort uitspreken over de vraag of inwoners ook gaan betalen voor iedere keer, dat er een minicontainer met restafval langs de kant van de weg wordt gezet. Of wanneer flatbewoners hun afvalzak in een ondergrondse container gooien.

De twee partijen, die hier nog over twijfelen, zijn SBN en SGP/ChristenUnie. Zij vinden, dat met name grotere gezinnen het financiële slachtoffer worden. ,,Zij gaan meer betalen'', vond fractieassistent Mariska van Buren (SGP/ChristenUnie). ,,Dit jaar Dit jaar hebben we de gemeentelijke lasten al met meer dan het inflatiepercentage verhoogd.'' En raadslid Mariëlle de Romijn (SBN) opperde om wat anders te gaan doen: ,,Zorg voor minimilieupleinen in de wijken en de winkelcentra. Zo kun je de doelstellingen behalen en hopelijk de kosten naar beneden brengen.''

Jonge ouders hebben helemaal pech; een baby produceert gemiddeld 3.500 luiers en dat is dus heel wat restafval. Het is geen aantrekkelijke optie, om die stinkende luiers lang in huis te houden en dus ben je wel gedwongen om dat restafval zo snel mogelijk uit huis te hebben. Maar er komt geen speciale regeling om de extra kosten door dit luierafval gecompenseerd te krijgen. De raadsleden denken nog na over een ambtelijk voorstel om jonge ouders warm te maken om geen synthetische luiers meer te laten gebruiken.

Twijfels zijn er wel, of die derde afvalcontainer warm onthaald wordt door de inwoners. Maar als de gemeenteraad het wil, kunnen die containers een half jaar lang op proef worden uitgedeeld, informeerde een ambtenaar namens wethouder Bernadette Wolters. ,,Als het na zes maanden echt niet bevalt, dat men die container dan terug kan geven. Maar we hebben elders in het land gezien dat minimaal 95% hem wil houden.'' Wolters zelf deed ook een duit in het zakje. Ze stelde plannen voor om ,,het scheiden van het afval een extra push te geven. Houd een afvalscheidenwedstrijd in de straten of laat een afvalcoach de kinderen afval leren scheiden.''