Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2019

Monument voor Ramses Shaffy


LEIDEN – Hij is Leiden's beroemdste zanger en filmacteur, maar toch staat hier geen beeld van hem in de openbare ruimte. Maar dat gaat veranderen, dankzij de inzet van de Stichting Hoog Sammy. Deze stichting wil helpen om een eerbetoon te geven aan de man, die als kind in Leiden kwam wonen en hier zijn hart heeft achtergelaten.

Joep Derksen

Wie kent zijn bekende liedjes nou niet: 'Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy', 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' en natuurlijk 'Laat me'. Shaffy groeide als pleegkind op in het gezin van Roos en Herman Snellen, nadat hij door zijn eigen moeder als vijfjarige jongen vanuit Frankrijk op de trein naar het noorden gezet was.

Peter van der Geer, voorzitter Stichting Hoog Sammy, kwam twee jaar geleden in contact met iemand die hem vertelde over Shaffy. ,,Ik viel van het ene mooie verhaal in het andere.'' Het leidde tot de gedachte, dat deze Leidse zanger het eerbetoon krijgt, dat hij verdient: een monument in het Terweepark in Leiden. Van der Geer toont de precieze plek, waar het monument komt te staan. Terwijl de foto wordt gemaakt begint een voorbijgangster spontaan te zingen: 'Kijk omhoog Sammy'. ,,Dat is precies de gedachte achter het beeld! Ramses Shaffy is namelijk van alle Leidenaren!'', glundert Van der Geer.

Veel mensen ondersteunden het idee voor een monument. Maar om dit beeld, gemaakt door kunstenares Jeanine Melai, ook daadwerkelijk te maken en te plaatsen is 29.000 euro nodig. Hiervoor is een leuke actie opgezet. De Stichting heeft 65 stenen, met op elk van die stenen één letter van de tekst: ,,Ramses Shaffy's Leidse Jaren: 'Hier lag de schoonheid en de basis van mijn leven'. Iedere steen kan voor 100 euro gesponsord worden. Van der Geer: ,,Het mooiste zou zijn, als mensen tegelijkertijd ook hun verhaal over een ervaring met Ramses kunnen doorgeven. Wij willen die verhalen verzamelen en in een boek gaan uitgeven.''

Een aantal bijzondere gebeurtenissen rondom Shaffy's leven heeft de stichting inmiddels al achterhaald. ,,We hebben ook dingen ontdekt, die nog nergens beschreven staan. We weten uit de dagboeken van zijn pleegmoeder, dat zijn jeugdliefde Wendela al op zijn zesde verjaardag bij Ramses logeerde in het huis aan het Terweepark 5. Daar schreef Roos Snellen over hen tweeën: 'Wendela en Didi dromen samen van een boerderij in Zwitserland'. Uiteindelijk had het leven wat anders voor hen in petto. De liefde van Wendela voor Ramses was groot en Ramses hield ook van haar, maar kon Wendela niet de liefde geven, die hij aan mannen voorbehouden hield.

Van der Geer: ,,Door die verhalen die mensen insturen, hebben we inmiddels wel 25 plekken in Leiden ontdekt, waar de voetstappen van Ramses staan. Bij de Marepoort was het allerlaatste optreden in 1998, waar Ramses nog een glaasje heeft gedronken. Maar ook het Da Vinci College, waar in 1964 speciaal een Shaffy Cantate is gehouden, samen met onder meer Liesbeth List. We gaan een wandelgidsje uitbrengen, met de prachtige anekdotes en al die plekken.''

Wie wil helpen om het monument te realiseren in het Terweepark kan contact opnemen met de Stichting Hoog Sammy. Heeft u ook herinneringen over verhalen over Ramses Shaffy of wilt u doneren? Email dan naar: pmvandergeer@gmail.com. ,,Ramses Shaffy verdient het om een plaatsje te krijgen in de Leidse geschiedenis.''