Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2019

Onrust over plannen komst vakantiewoningen


LEIMUIDEN – De plannen voor 75 vakantiewoningen en elf luxe villa's bij de Westerdijk op de locatie van Boot Beton / Struyk Verwo zorgen voor grote onrust bij de huidige omwonenden. Zij maken zich zorgen over de veiligheid van met name fietsers en wandelaars en pleiten voor het aanleggen van een nieuwe ontsluitingsweg. Maar tijdens een informatieavond liet Jeroen Luykx van Gebroeders Blokland weten, dat die weg er niet komt.

Vorig jaar werden de plannen voor de vakantiewoningen bekend gemaakt en woensdagavond maakte Luykx de resultaten van geluids-, milieu- en verkeersonderzoeken bekend. De Heiligegeestlaan is breed genoeg om het extra verkeer af te handelen, maar op de Westerdijk moeten op een aantal plaatsen passeerstroken komen. Het geluid van het verkeer neemt maximaal met 3 decibel toe, aldus een door de ontwikkelaars (Gebroeders Blokland en Dormio) betaald onafhankelijk onderzoek. Daarnaast zitten er in het ontwikkelingsgebied vleermuizen, zwaluwen en rugstreeppadden. Maar met het plaatsen van nieuwe nestelmogelijkheden en het planten van bomen en struiken voor vogels en insecten zou dit geen probleem moeten zijn.

Omwonenden riepen de ontwikkelaars op, om een enquete op te zetten, zodat de grootste zorgen duidelijk werden gemaakt. Luykx peinsde hier niet over. De vijftig aanwezigen waren niet blij. ,,We zien dit als een donkere donderwolk; de fietsers en wandelaars lopen gevaar, het verkeer bij de brug over de Ringvaart staat regelmatig vast; dan komt dat allemaal over de Heiligegeestlaan en is de hele bende geblokkeerd'', mopperde een buurtbewoonster. Een pleidooi voor het aanleggen van een tweede ontsluiting vanaf de Willem van der Veldenweg richting het toekomstige vakantiepark werd afgewezen door Luykx: ,,Met deze bescheiden ontwikkeling van 75 vakantiewoningen en elf permanente huizen is dat financieel geen optie.'' Deze reactie werd niet warm ontvangen. ,,Het gaat alleen maar om geldelijk gewin.''

Bewoonster Heleen de Vries heeft de afgelopen maanden de buurtbewoners op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen. Ze is niet blij met de uitkomst van de avond. ,,Nu is duidelijk geworden, dat met onze bezorgdheid niet serieus genomen wordt. Het gaat uiteindelijk om geld verdienen. Ze willen een park en over die weg is niet serieus nagedacht. Dat park moet er komen, ze verbreden hier en daar de weg een beetje en gaan met die banaan. Ik denk dat wij juridische stappen gaan nemen.'' De parkbezoekers zorgen voor veel verkeersoverlast; daar is De Vries van overtuigd: ,,In zo'n park komen 400 mensen; dat is een compleet dorp. We moeten niet wachten op ellende.'' De gemeenteraad moet dit najaar een oordeel geven over het ontwerpbestemmingsplan.