Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2019

Eenzaamheid op de loer


KAAG EN BRAASSEM – Maar liefst 363 huurders van MeerWonen en Woondiensten Aarwoude hebben meegedaan aan een enquete over hun huidige en toekomstige woonverwachtingen. Dit door vrijwilligers uitgevoerde onderzoek heeft geleid tot verrassende resultaten.

Vanuit de rijksoverheid wordt al jaren fors bezuinigd op professionele ondersteuning voor de almaar ouder wordende generatie. Steeds vaker moeten mensen een beroep doen op hun sociale omgeving. Maar uit dit onderzoek 'Wonen gericht op de toekomst' blijkt, dat veel huurders helemaal niet zo'n groot netwerk hebben. Zeker niet, waar het gaat om de helpende hand bij mantelzorg en zaken als het schoonmaken van een huis of het helpen met persoonlijke verzorging.

Nu lijkt dit voor veel mensen nog geen probleem, maar ongeveer de helft van de ondervraagden gaf aan, dat hun huis ongeschikt is om in te wonen, op het moment dat ze zelf slecht er been worden. 75-plussers overwegen wel, om vanuit hun eengezinswoning te verhuizen naar een appartement, maar worden hier regelmatig bij afgeschrikt door de hogere huren die dan betaald moeten worden. Maar als er toch verhuisd wordt, dan blijven de meeste mensen het liefst in Kaag en Braassem wonen.

Dit gegeven is voor Danny Visser, directeur van Woondiensten Aarwoude en Peter Hoogvliet van MeerWonen een reden om te pleitenvoor de bouw van meer levensloopgeschikte sociale huurwoningen. ,,De vrijgekomen eengezinswoningen kunnen we duurzaam opknappen en deze komen terecht bij mensen die daar al heel lang voor staan ingeschreven'', aldus Hoogvliet. Uit het onderzoek blijkt verder, dat er een enorme scheefgroei is in het aantal alleenstaanden, dat een eengezinswoning bezet houdt. In de eengezinswoningen van Woondiensten Aarwoude gaat het om 50%, dat door alleenstaanden bewoond wordt. Bij de eengezinswoningen van Meerwonen betreft het 40%.