Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 april 2019

Balen van afvaldump


Nieuwkoop – De invoering van diftar in de gemeente Kaag en Braassem lijkt voor veel afvaltoerisme bij de inwoners van Langeraar te zorgen. En die balen er flink van, dat eens in de twee weken op de woensdagochtenden auto’s uit Kaag en Braassem hun zakken met restafval dumpen in de kliko’s van argeloze Langeraarders.

Hein van Tol is het helemaal zat. ,,Vorig jaar gebeurde het voor het eerst; iemand kwam over de dijk aanrijden en stortte zijn afval in onze bakken. We zijn het als buren daarna in de gaten gaan houden en hebben regelmatig naar het verkeer gekeken. Het viel op, dat in die veertiendaagse cyclus het ineens drukker was met auto’s die het dorp weer in kwamen. De andere dagen was dat over.’’ Van Tol laat weten, dat hij de gemeente hierover heeft geïnformeerd.

Hij toont de uitpuilende bakken en wijst verderop het dorp in: ,,Er zijn diverse plaatsen in het dorp die zich uitermate lenen voor het storten van zulke partijen. Zoals Kuiperserf, waar vijftien bakken bij elkaar staan. En daar zijn twee zijstraten waar 35 bakken in een rij staat. Daar heb je prima de ruimte, het is stil, aan de rand van een nieuwbouwwijk en het is er ’s ochtends vroeg donker.”

De automobilisten aanspreken; dat hebben Van Tol en zijn buren niet gedaan. ,,Dat is onze taak ook niet. Daar moet de gemeente Nieuwkoop maar de boa’s voor inzetten. Plaats een kentekenscanner en laat de boa’s de kofferbak controleren van de auto’s, die over de dijk rijden. En terugsturen als daar zakken met afval in liggen.’’ En echt zeker weten de Langeraarders niet, dat de afvaldumpers bijvoorbeeld Rijnsaterwoudenaren zijn. Maar toeval bestaat niet, aldus Van Tol. ,,Het dumpen van dat afval begon vorig jaar voor het eerst, toen Kaag en Braassem met diftar begon. En vervolgens gaat het bestuur van die gemeente roepen, dat ze maar 119 kilo restafval per inwoner hebben. Nogal wiedes; als die inwoners hun restafval bij ons dumpen!’’

Een woordvoerder van de gemeente Nieuwkoop, waar volgend jaar ook diftar wordt ingevoerd, laat weten, dat ze geen klachten hebben gehoord over het afval dumpen. ,,Wij vinden het een vreemde zaak, dat inwoners vanuit Kaag en Braassem naar Langeraar zouden rijden om restafval te dumpen. Onze inschatting is dat er met de komst van het nieuwe afvalbeleidsplan minder containers met weinig restafval worden aangeboden. Hierdoor is het moeilijker om zomaar afval in iemand anders zijn container te gooien. Daarnaast is het goed om te weten dat inwoners alleen betalen voor het aanbieden van de container en niet voor het gewicht. We zouden meneer willen vragen om contact met ons op te nemen.’’

Wethouder Yvonne Peters (Kaag en Braassem) reageert op de klachten van de Langeraarders: ,,Diftar is in Nederland in 45 gemeenten ingevoerd en overal zag je, dat er tijdelijk een groei van het afvaltoerisme is. Mensen nemen hun afval mee naar hun werk of willen het ergens anders kwijt, omdat ze er apart voor moeten betalen. Je ziet dan meer bijplaatsingen en dumpingen. Maar dat wordt minder in de tijd, omdat de mensen het systeem later beter gaan begrijpen. De ervaring is dat mensen aan een systeem moeten wennen. Het is een gedragsverandering.’’ Volgens de wethouder zijn er inwoners, die ,,op zoek gaan naar de randjes van het systeem’’. Met betere voorlichting en uitleg over de noodzaak van goed afval scheiden, zouden deze uitwassen moeten verdwijnen.